21.09.2011

JYJ / DBSK - Bir Başkaldırışın Öyküsü



Gün geçmiyor ki Güney Kore'de yeni bir grup piyasaya çıkmasın. Sayıları o kadar fazla ki insanın başı dönüyor ama ne yazık ki bir araya gelmeleri gibi dağılmaları da hızlı oluyor. Bunun son örneği çince ismiyle TVXQ (Tong Vfang Xien Qi) çoğumuzun bildiği korece adıyla DBSK (Dong Bang Shin Gi) grubu ...
 DBSK grup üyeleri:
Kim JaeJoong, 
Kim Junsu, 
Park YooChun,
Jung YunHo, 
Shim Chang Min

DBSK yani Doğunun Yükselen Tanrıları ilk kez 2003 de sahneye çıkmış ve bir çok başarıya imza atmıştı. Uzun yıllar da bu böyle devam etti ama 2009 yılına geldiğimiz de grup üyelerinden JaeJoong, YooChun ve Junsu bağlı oldukları SM Entertainment şirketiyle anlaşmazlığa düştüler. Vakti zamanın da on üç yıllık bir anlaşma imzalayan grup anlaşma maddelerinin adaletsizliğinden ve hak ettikleri paranın verilmemesinden şikayet ederek SME şirketini dava ettiler. SME şirketi de aynı çevikliği gösterip karşı dava açtı, şimdilerde dava halen devam etmekte.  2009 yılından sonra DBSK grubu ikiye ayrıldı; JaeJoong, YooChun, Junsu'nun gruptan ayrılarak yeni kurdukları JYJ ve geriye kalan YuhHo, ChangMin'in oluşturdukları HoMin grubu...



DBSK grubunu önceden de dinlerdim ama şimdi onlara bakış açım çok daha farklı. Öncelikle JYJ grubunu hem taktir ettim hemde yaptıklarını ayakta alkışlayarak izledim;) Neden mi? JYJ'nin gruptan ayrılıp şirkete dava açmaları (ilk değil belki ama) en çok ses getiren ve en sancılı başkaldırış oldu. Kolay mıdır Kore'nin güçlü temel taşlarından biri olan SME şirketine kafa tutmak! Peki bu şirket neler yapabilir? Size şu kadarını söyleyeyim, grup dağılalı iki sene oldu ve bu iki sene içinde kendilerinden ayrılan JYJ grubunu müzik sektörünün içine adım attırmadılar. Şarkı kliplerinin televizyondan yayınlamasını, grubun albüm tanıtımı yapmalarını, televizyon programlarına ve eğlence programlarını çıkmalarını yasakladılar. Şirketin korkusundan da nerdeyse bütün kanal yapımcıları bu yasağa harfiyen uydu. Ama JYJ bütün bunlardan yılmayıp ellerinden geleni yaptı. Grup üyeleri yeni çıkardıkları albüm için şarkı yazdı ve bestelediler. Programlardaki bütün yasaklara rağmen olabildiğince kendi reklamlarını yaptılar. SME şirketinin borusu daha çok müzik sektöründe öttüğü için grup üyeleri de kendilerini dizi sektöründe tanıtmaya başladı.

***



İlk olarak YooChun SungKyunKwan Scandal dizisin de oynadı, daha sonra da Miss Ripley dizisinde boy gösterdi. (Birileri şu çocuğa kısa saçın kendisine daha çok yakıştığını söyleyebilir mi;))

***

Junsu ise Scent of a Woman adlı diziye konuk oyuncu olarak geldi ve dizinin belli bölümlerinde çalan You are so beautiful adlı şarkıyı seslendirdi..

***

Jaejoong da son günlerin en harika dizisi olan Protect the Boss isimli dizide, kendinden beklenenin de üstünde bir oyunculuk sergileyerek dikkatleri üstüne topladı.

***

Aslında JYJ grubunun reklam yapmasına gerek yok çünkü grubun ilk korece albümleri olan In Heaven hayranlardan o kadar çok talep almış ki müzik sitelerinin çökmesine neden olmuş (bu haberi jyjturkey adlı siteden okumuştum;))

Elimizde iki ayrı grup oldu ama ben daha çok JYJ'nin üstünde duruyorum farkındayım ama elimde değil. YuhHo ve ChangMin'e saygı duyuyorum sonuçta bu onların hayatı, ne yapıp yapmadıklarını sorgulamak bana düşmez. JYJ'yi ise canı gönülden destekliyorum yaptıları hiçte küçümsenecek bişey değil, haklarını sonuna kadar savunuyorlar helal olsun;) Ha grubun dağıldığına üzülmüyor muyum? Tabiki üzüldüm eskisi gibi yine beşinin de bir arada olmasını isterdim, onların iyiliği için. Çünkü her ne kadar parçalansalar da birbirlerini özlediklerini yazıp duruyorlar sanal alemden (canlarım benim ya;() Ama şu da bir gerçek ki DBSK olarak grubun Mirotik adlı şarkıları dile pelesenkti onun haricinde çok göze batan bişey yok gibiydi. Ama grup ayrılıp da üç harika ses biraraya gelince ortaya dinlemeye doymadığım şarkılar çıkmaya başladı. JYJ'nin albümü çıkar çıkmaz şarkıları en çok dinlenen şarkılar listesin de ilk sıralara doğru hızla tırmanmaya başladı.


Bu yazıyı uzun zamandır yazmak istiyordum kısmet bugüneymiş;) Grup hakkında daha söylenecek çok şey var aslında ama daha fazla uzatmayayım durum hemen hemen bundan ibaret sonuçta dava devam ediyor şimdi ne desek boş. Belki ilerde dava sonuçlandığın da tekrar bir yazı yazarım. Ama onun öncesinde grubun şu sıralar yeni çıkan albümünü en kısa zamanda paylaşıcam... Herşey JYJ için:D



Sizde bu Allah vergisi ses varken reklama falan ihtiyacınız yok gerçi
ama olsun ben yine de sizi ve şarkılarınızı tanıtmaya devam edicem;)
JYJ Aja Aja Fighting^_^


16 yorum:

  1. okurken içim cız etti.bende çok severdim dbsk i bilion kore delisi :)ama helal olsun adamlar pes etmemiş.jyj e yaramış daha çok olanlar. yeni çıkan şarkıları da süpermiş yalnız.

    YanıtlaSil
  2. JYJ benim pozitif ayrımcılık(amma çok kullanıyorum bu lafı onlar için) yaptığım bir grup :) 3ünüde ayrı bi severim .3üde yetenekli,şu zamana kadar da dayandılar SMin baskılarına bundan sonra da dayanacaklarından eminim.kısacası bu grubu seviyorum yolları açık olsun 3üde benim olsun :)

    YanıtlaSil
  3. dbsk'nın 5 kişi olarak yeri çok ayrı bende de ama şimdiki dbsk'yı ne yazıkki destekleyemiyorum hatta onlara genelde homin demeyi tercih ediyorum..yani keşke birleşseler yada umarım birgün birleşirler gibi bi duamda yok açıkçası.. ben bazı sebeplerden dolayı fazlaca soğudum sanırım homin'den.. ama jyj gerçekten çok hoş.. alışıldık bir müzik yapmıyolar yani kore'de daha çok r&b yada rep bass ağırlıklı müzikler yapıldığı için jyj'nin yeni tarzı ilk başlarda çok yadırgandı ve tepkide aldı.. ama hep aynı ritimleri duymaktan sıkılan bizler için jyj gerçekten çok yenilikçi bi hareket yaptı..
    yazı çok güzel olmuş aslında içlerinde bulunulan durumun kısa ve öz bir açıklaması olmuş.. herşeyden önce öncülük ettikleri pek çok güzel şey için bence desteği hakediyolar :))
    ellerine sağlık dostum :)

    YanıtlaSil
  4. İşte beklediiğim yazıydı K_pop senin tarafından da anlatılmalı..Dbsk olarak sevdiğim bir grubu ne JYJ nede ş
    md
    homin veyaya dbsk olarak desteklemiyorum açıkcası tatminde olmuyorum..Neden diyeceksiniz gerçi çoğunuzla aynı fikirdeyiz ben son derece geniş kitlelere imza atana onlara kendini sevdiren grupların dağılıp solo yapmalarından hoşlanmıyorum başarılı olmaları sadece %1 olarak görüyorum örneğin destiniy child diye bir grup vardı byonce'nin üyesi olduğu kadın şimdi dünya starı ama o amerikalı bunlar asyalı nekadar gelişmişte olsa korece şarkı söylüyorlar herkez bizim gibi hasta değil bu dile:))bu genel bakıştı şimdi yerel olarak hemen bakış atarsam onları sevenlerde memnun değil grup dağıldıktan sonra çok çirkin sözler söylediler birbirlerine :(( çok üzüldüm son olarak jyj dünya devleri ile albüm yaptı istedikleri başarı sağlanamdı..çok üzücü ama onlar beşi bir yerde olduklarında Mirotic ile resmen avrupada bile yankı yaparken dağılmaları çok saçma ve anlamsız kişisel çıkarlar ve yapımcıların aç gözlülüğü yüzünden diyorum ben buna..keşke birleşsseler şimdi sol albüm yapan Ss501 var onlar içinde korkuyorum umarım ayrılmazlar dünyada çok örneği var BLUE grubu solo yaptılar dağıldılar şimdi birleştiler ama eskipopülerite kalmadı:((

    Kore delim çok güzel değinmişsin:)) yarayan kanama parmak bastın içimi döktüm

    YanıtlaSil
  5. En önemli bir şeyi unutmuşum tüm bunlara rağmen homin mi yoksa jyj mi derseniz elbette jyj içinde junsu var ilkkez görünümünden çok sesi çok güzel dokunaklı hominden daha başarılı oldular..takdir edilecek yönleri var büyük bir kazanı devirdiler ve na başkaldırdılar neticede bu çocukları halk bağrına bastı ama dbskolarak kalmalıydılar en azından yunho ve changminde onlara katılmalıydı..Bu yapımcılar hep böyle geçen suju'nun yaşadıklarını okudumda adamlar izinsiz pasta bile kesemiyorlarmış:((

    YanıtlaSil
  6. @~Misaki~: Bilmem mi canım;) Kesinlikle şarkıları çok güzel özellikle de Get Out'a bittim;)

    @CİNNET: Ahaaha bizim demek istedin herhal de dimi:D dediğim gibi bu grubu önceden de dinlerdim severdim ama şimdi sevmekle kalmıyor aşırı derecede taktir ediyorum. Kore Müzik sektörürünün ne kadar zor ve ağır olduğunu kısmen biliyorum. O yüzden bu üçlünün herşeyi göze alıp adaletsizliğe göz yummamaları taktire şayen;)Bu üçlüye pozitif ayrımcılıkta yapılır, ultra ayrımcılıkta:D

    YanıtlaSil
  7. @DELİ KIZ: Her bir kelimene yüzde yüz katılıyorum. Benimde düşüncelerim aynı. Bende istemezdim ayrılmalarını ama dediğin gibi bu üçlü o kadar güzel işlere imza atıyor ki çoğu zaman iyiki ayrılmışlar bile diyorum. Beşi bir arada olduğu zamanlar, tamam yine çalışıyorlardı ama, herbiri topu birbirine attıkları için ortaya klasik kore müziği çıkıyordu. Şimdi ise In Haeven albümünün müziğinden sözlerine kadar üyeleri ait. Ne bilim bu hallerini daha çok sevdim ben;)

    @Kore Aşığı: Kore yıldızım söylediklerin çok doğru ama küçük bir ayrıntı dışında. Evet koreli gruplar dağılıpta üyeler solo yapınca pek tutulmuyor (bknz: SS501) zati hiçbir grubunda ayrılmasını istemeyiz. Fakat DBSK'nin özel bir durumu var. Grup üyeleri anlaşamadığı için dağılmadılar şirketin istismarına daha fazla dayanamadıkları için ayrılmak zorunda kaldılar.
    Bak sende okumuşsun, işte Suju ile DBSK'nin şirketleri aynı. Ya düşünsene grup üyelerine 13 yıllık anlaşma imzalatmışlar, bununlada kalmamış anlaşmadaki çoğu haklarını kullandırmamaışlar üyelere bu istismar değilde nedir. HoMin'e bişey diyemem sonuçta ayrılmak kolay birşey değil ama JYJ yi sonuna kadar destekliyorum. Düşünüyorumda bende öyle bir durumda olsaydım kesinlikle JYJ'nin yolunda ilerlerdim;) Ve halkın desteğini almasıda çok mantıklı, para babası olan kan emiciler yavrucuklarıma iki yıldır nefes aldırmıyordu:(
    Hay Allah ya açıldı yine çenem biri beni sustursun:D Bir kamucu olarak ilgimi çekiyor böyle şeyler napam^^ Yorumun için kamsahmanida çingum;)

    YanıtlaSil
  8. Her işte bir hayır vardır, bu çocuklar bu sancılı süreçte daha bir büyüdüler olgunlaştılar.
    Artık daha da tutkulu söylüyorlardır şarkılarını sanırım :) ama helal olsun ...
    eline sağlık, varsın onlar reklama ihtiyaç duymasınlar, sen yine de yaz tabi :D

    YanıtlaSil
  9. JYJ hakkinda bir yaziyi onlarla hergun ic ice olmama ragmen buyuk bir keyifle okudum ^^ daha uzun olmasini dilerdim ama en balli yerinde kesmissin :P

    YanıtlaSil
  10. @Makinosev:Gerçektende öyle, bu çocuklar zorlukla karşılaştıkça daha da büyüyorlar;)Bu blog kapatılana kadar yada JYJ Türkiyeye gelene kadar yazmaya devam edicemden kuşkun olmasın çingu:D

    YanıtlaSil
  11. @JYJ: Ne zaman JYJ hakkında bişiler arasam google aca sizin bloğa uğratmadan yollamıyor beni cidden çok aktifsiniz maşallah^^ Teşşekkür edeim JYJ, bu yazı daha başlangıçtı ilerleyen günlerde bu sıkıntılardan ziyade JYJ ve yaptıkları üzerinde durmaya çalışıcam;)

    YanıtlaSil
  12. @Kore Delisi cnm ismini bilmiyorum ama (soylersen sevinirim) daha once de konustukmu bilmiyorum ama yazini cok begendim ^^ Ayriyetten sitemizi ziyaret etmene sevindim. Yeni gordum yanda sitemizi paylasmissin. Seni kardes site olarak ekledim siteye ^^ Umarim ziyaretcilerin artar ^^ (ismim degismis olabilir yani hala alisamadim ben bu bloggera..

    YanıtlaSil
  13. @Nurdan Çakır: Bloğum değişti ama ismimi değiştirmedim hala aynı. Büyük ihtimalle daha önce konuşmadık aksi halde hatırlardım;)Bir JYJ takipçisi olarak yazımı beğenmene sevindim nurdan, ayrıca ilgin için teşekkür ederim. Açıkçası bloğumu kardeş siteler arasında gördüğüme çok sevimdim kamsahamnida;)

    YanıtlaSil
  14. gerçekten çok güzel bi yazı olmuş tebrik ederim

    YanıtlaSil
  15. ay bak duramadım şu yazıya da yorum yapıyorum :) sevgili kore delisi valla beni acaip rahatlattın ilk olarak bu kadar objektif bir yazı yazdığın için cidden kutluyorum :) sağduyu budur!! :D yani sm tamam on numara işler yapıyo, tamam adamlar dev ama iş ahlakı konusunda cidden bazı sıkıntılar var bence.. daha önce de benzerlerini gördük bu olayların ama ilk defa bu kadar kapsamlı ve nihayet sonuçlanan dava sonucunun da katkısıyla kesinleşmiş bir durum var karşımızda.. zaten anlaşmazlık ne olursa olsun daha sonra jyj tarafının neler yaşadığını az çok takip edenler bilir.. ambargo yemek, kendi bestelediğin şarkıları söyleyememek.. hiç de iyi niyetli işlermiş gibi görünmüyor bana..

    belirtsem iyi olacak şimdi bu kadar jyj diye konuşuyorum dbsk yi davadan önce pek takip etmezdim.. mirotic dışında tabii :D o bir sorry sorry, o bir gee gee, o bir fantastic baby.. kpop dinliyorum deyip onu bilmemek gibi bir durum söz konusu değil :) ama şu başkaldırı hele de sm 'e kpop piyasasında cesaret isteyen bir konu ve bu çocuklar sırf bu cesaretleri için bile takdir edilmeli..

    Neyse bak yine çenem düştü.. ne dolmuşum meğer ben bu konuda :) tekrardan ellerine sağlık diyorum yeni gelişmeler karşısında ki yazılarını da bekliyorum :)

    YanıtlaSil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...