19.02.2012

Kopyala+ Yapıştır =Çalıntı!!!



Şu anda ciddi anlamda sinirli ve şaşkınım. Blog da yazı yazmaya başlayalı yaklaşık iki yıl oldu ve bu zamana kadar yazılarımın bir çok site-blog tarafından kopyalandı. Ama bu bardağı taşıran son damla oldu yeter artık!

Yazı yazmak birçok kişi için kendini ifade etme yöntemidir ya da siteler için ziyaretçi toplama aracı. Ama amaç ne olursa olsun kendi sitene başkasının yazısını yayınlamaktaki mantığı anlayamıyorum. Hatta öyleleri var ki blog yazılarını araklayıp altına da ''bunu ben yazdım'' diyebilecek yüzsüzlüğü gösteriyorlar. Ben bundan şu sonucu çıkarıyorum '' Arkadaş ben bu siteyi açtım ama kendi düşüncelerim yok, zati yazmayı da bilmiyorum o yüzden kopyala-yapıştır bana daha kolay geliyor''. Allah aşkına ya biraz kendinize saygınız olsun. Yazmayacaksan yada paylaşım yapmayacaksan ne diye ortamı kirletiyorsun ki!

Beni bu kadar sinirlendiren asıl şey ise insanların emeğine saygı duyulmaması. Kolay görünen bir yazıyı hazırlamak için bile bazen günlerce araştırma yapıyoruz, neyi nasıl yazacağımızı düşünüyoruz, yazıyoruz, tekrar ve tekrar düzenliyoruz ve bunun için de uzun bir zaman ayırıyoruz. En basitinden şu anda arkadaşım karşımda ders çalışıyor (ve benimde çalışmam gerekiyordu) ama ben ise oturmuş bu yazıyı yazıyorum. (yazmaya mecbur bırakılıyorum)

Normalde sakin bir insanımdır kolay kolay sinirlenmem ama bazen beni bile raydan çıkarıyorlar. Uzun zaman önce bloktaki yazı ve resimleri kilitleyecektim ama böyle bir saçmalığı yapmak istemiyorum. Blog yazarlarının bazen tıkandığı zamanlar oluyor o an alıntı yapmak ihtiyacı duyabiliyor. Bende bazen araştırma yaparken ihtiyacım olan resimlere rastlıyorum ve almak isterken bir anda kilitli olduğunu görüyorum. Ne kadar uyuz bir durum. O yüzden bende aynı şeyi yapmak istemiyorum. Kaynak gösterdiğiniz sürece alıntı yapın eyvallah ama çalmak apayrı bişey ya suç işlediğinizin farkına varın!  Bu konuda haksız mıyım? Daha farklı düşünen var mı?

Günümüz de bloglar gün geçtikçe çoğalmakta akademik konulardan tutun teknolojik gelişmelere, yemek tariflerinden tutun da uzayı konu alan bloglar açılmakta. Bu sayısız blog içinde takip etmen için yeterli olan tek kriter ise içtenlik. Neyi nasıl yazdığınız gerçekten hiç önemli değil yeterki içtenlikle kendiniz yazın. Böyle ortalıklarda gezen ve kendini çakma yazar ilan edenlere de dikkat edin...

Daldan dala atlama bir yazı oldu ama
 bu sinirle ancak bu kadar oluyor. 
Ana fikir anlaşıldıysa gerisi teferruat;)

20 yorum:

  1. "Ben bu konuda beceriksizim" demek çok zor sanırım :)
    Her zaman söyledim yine de söylerim ben yazı yazmayı bilmiyorum :( Benim de blogum var hem de 2007 den beri ama gel gör ki doğru düzgün bir yazı yazabilmiş değilim çünkü beceriksizim bu konuda :D

    Bana göre mağazadan gömlek çalmakla birisinin uğraşıp, zaman harcayıp ortaya koyduğu düşünceleri çalmak aynı şeydir.

    Umarım bundan sonra böyle şeyler yaşamazsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bende itiraf etmeyi unutmuşum, ciddi anlamda en sevmediğim ders hep Türkçe olmuştur ve en düşük notları hep Türkçe sınavından almışımdır. Şu anda bile en büyük korkum KPSS de Türkçe'den çuvallamaktır. Ama bütün saçmalamalarıma rağmen insanların emeğini çalmıyorum.

      Umarım hiç birimiz yaşamayız;) Temennin için teşekkürler;)

      Sil
  2. Ya günümüzde en korkunç şeylerden biride bu konudur. Ne yazık ki insanlar çalıyor üstüne üstlük hiç modifiye bile etmeden kendi sitelerinde, bloglarında vb. ağlarda paylaşıyorlar. Copy-Paste suçu aşırı ilerlemiş durumda. Özellikle bizim ülkemizde çok yüksek bir seviyede bu yapılmakta. Tezler, ödevler, makaleler vb. birçok döküman kopyala-yapıştır yapılıp kullanılmakta. Bu çok ama çok kötü bir durum. Arkadaşım(hırsız bey), yazmızı ya da dökümanımızı kullanmada hiç bir sıkıntı yok. Altına bir not düşüver işte, şurdan aldım sahibi ben değilim gibisinden. İmza niyetine. Maksat bilgiyi paylaşmak değil mi? Senin plarformunda da paylaşılsın ama yazarına, yaratıcısına ayıp etme. Hırsızlık yapma. Hakkını çalma. Resmen yaptığın cinayet gibi bir şey...

    Sevgili arkadaşım, bunlarda benim fikirlerim. İnşallah başına gelen kimselerin başına gelmez. Seninde başına bir daha gelmemesi temennisi ile diyorum.
    Buradan bu hırsızlığa bir son verin çağrısı yapıyorum :)
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel söyledin, maksat paylaşmaksa al istediğin yerde paylaş ama kaynak göster be kardeşim. Sonuçta emek hırsızlığı yapıyorsun, bir çok insanın hakkını gaspediyorsun.
      Çağrın ve yorumun için teşekkür ederin tayfun;)

      Sil
  3. Yazını görünce benim de cinlerim tepeme çıktı. Aynı şeyleri ben de yaşadım, belki de hala yaşıyorum da artık araştırıp da sinirlerimi zıplatıp yıpranmak istemiyorum. Sitede genellikle bb ile ilgili çevriler yapıyorum bir de sırf çeviriden ibaret olmasın diye kendi yorumumu da ekliyorum, ya çeviriyi onunla birlikte kopyalayıp yapıştırıyorlar, benim kendi cümlelerimi kendi yazdığını belirterek yayınlıyor bir de, seninle aynı durum yani. Artık emek hırsızlığını da geçtim ama kendi düşüncelerimi de kendisininmiş gibi göstererek alay ediyorlar resmen. Bir süre sonra insanın hevesi kaçıyor böyle durumda :D Ne kadar söylesen de kızsan da anlamazlar, zaten anlayacak utanacak insan bunu başta yapmaz. O yüzden resimler için olmasa bile yazılar için sağ tık özelliğini deaktif et bence ^^ Gerçi onda bile üşenmeden yazıyorlar ya :P

    İşin kötü yanı da ne biliyor musun? Aynı yazıyı insanlar görünce kendi yazını çaldığını bile düşünecektir. Ojakgyo Brothers için yazdığım yazıda konuyu yazarken çeviri yerine, izlediğimden dolayı kendi cümlelerimi kullanarak yazdım. Bir süre sonra Viki de o dizinin konusunda benim yazımdaki cümleler kullanılmış. Doğal olarak insanlar konuyu orada okuyup benim blogda gördüklerinde "bir de kendim yazım diyor" düşüncesine de kapılabilirler. AH ah valla kendi yazınla dumur olmak böyle birşey.

    Bir keresinde de face sayfasında da gördüğüm yazım için o sayfayı şikayet etmeme yardım edin diye blogumun köşesinde duyuru asmıştım, ama kimse oralı olmadı. Bu yüzden artık ben de uğraşmıyorum :(
    Ama tabi ki bu anlayışla karşıladığımı göstermez, umarım gerisi gelmez :)
    (Çok konuştum galiba, dertliydim kusura bakma :)) )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya aslında bende uzun zaman önce bıraktım araştırmayı. Ama sağolsun bloger arkadaş uyardı beni. Sadece bir tane değil neredeyse bütün film arşivimi indirmişler. Tabi onlara bakarken başka sitelerde de buldum. Ama dediğin gibi utama olsa zati yapmazlar bunu. Cidden yaa sağ tuşu kitlesem bile erinmeyip yazanlarda var dimi ahah:D

      Kötünün kötüsü de var dedikleri bu olsa gerek. Senin yorumunu okuyunca daha bir sinirlendim ya! Çok şükür henüz böyle bir durumla karşılaşmadım (yada farkında değilim) Tek kelimeyle sabır sınıyorlar ama taşarsa çok fena olacak farkında değiller. Sonuçta bu sanal bir hırsızlık ve cezaları var. Umarım o aşamaya kadar varmaz işler;)
      İstediğin kadar konuş tabi, en azından içindekileri yaz da rahatla;)

      Sil
  4. Bilgi ordan burdan olsa da sizin kelimelerinizle olmali en azindan. Ben de eskiden cikardigim seslendirme kadrolarinin orda burda sanki kendileri ugrasmiscasina paylasmalarina pek sinirleniyordum. Cunku kadro cikarmak zahmetli istir. Bastan sona izle, sesleri arastir, duzenle, bir bucuk saatimi falan aliyordu. Simdi o kadar takmiyorum. Cunku laf agizdan bir kere cikinca kamu mali oluveriyor.Paylassinlar,dunya ogrensin diye koyverdim gitti..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sanal alemin en büyük problemi bu. Ya ne bileyim öyle bişi geliştirsinler ki paylaştığın şeylerde sahibinin kalıcı etiketi olsun. Diğerleri paylaşsa bile bu etiket silinmesin... Bütün herşeye rağmen yazma azmimi kaybetmiyorum çünkü böyle bir iki tane sütü bozuk olsada onlardan yüzlerce kat yazdıklarımı takip eden okuyuyular olduğunu biliyorum. Bence sende öyle düşün, gerisini salla;))

      Sil
  5. Uzun yazmıştım ama gitti. Tekrarlıyorum.


    Bu olay hepimizin başına geldi, geliyor. Daha önce bir kız bizim bloglardan derlediği yazılarlar kendine blog açmış. Bir de utanmadan gelen tebrik yorumlarını kabul ediyordu. Tabii onları da kendisi yazmadıysa. Sonra yine aynı kız farklı biri gibi blog açtı. Ben uyardım arkadaşları eminim o dedim. Herkese sarmaya başlamıştı ama yüz bulamayınca gitti. Facebook grubunun birinde yaptığım slayt gösterisini gördüm kız video yapmış ama cümlelere adamlar aynı. Allahtan kaynak göster dedim de yazdı. Daha dün Yolun Neresindeyim blogunun sahibi Serrosenin KİŞİSEL fotoları ve yazıları başka bir sitede izinsiz yayınlamış. Yavuz hırsız ev sahibi bastırırcasına adam burası sanal dünya copy-paste mantığı işler burada. Telif hakkkın yok demiş. Yasal yollara başvururum diyince de, yasal süreçten korksaydım hiç kalkışmazdım bu işte demiş. Ama sil deyince de silmiş. Neden? Bal gibi biliyor çünkü yaptığını suç olduğunu. Ben de sağ tık engeli koyayım diyorum ama bazen dediğin gibi kaynak göstererek almak isteyen arkadaşlar oluyor. Onlara haksızlık. Bir de sürekli gardını alma hali sinir bozucu. Kimse o seni taklit eden ismini linkini ver. Haddini bildirelim. Fikir hırsızlığı, emek hırsızlığı da çok büyük hırsızlıklardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya o kızı bende hatırlıyourm ne büyük salaklıktı. Ciddi anlamda yaptığı büyük bir salaklıktı, resmen bloglardan toplama yazılarla idare ediyordu. Hay Allah'ım...
      Vay be adamda ki cesarete bak, gelde sinirlenme! Burası sanal alem kimse kimsenin yüzünü görmüyor diye istediklerini yapabileceklerini sanıyorlar. Ama mahkemeye bir versem sırf bir cümle için bile aylarca mahkeme yollarında süründürebileceğimi. Sağ tık engelini cidden koymak istemiyorum ya, çok sinir bozucu. Sonuçta bende başkalarından alıntı yapabiliyorum o yüzden onlarında benim bloğumdan alıntı yapmaya hakları olduğunu düşünüyorum.

      Böyle durmadan dizi-filmlerden bahsettiğime bakma aslında siyaset öğrencisiyim hakkımı aramasını iyi bilirim, arkadaşı kendi çapımda münasip bir dille uyardım o da hemen kaldırmış yazılarımı:) Yine de çok sağol LaFea başedemeyeceğim bir durumda bana yardım edeceğinizi biliyorum. O yüzden içim rahat^^

      Sil
  6. geçmiş olsun canım.. hırsızlığın her türlüsü iğrenç.. bunu yapan insanların ne düşündüğünü merak ediyorum..

    umarım tekrar böyle bir şey yaşamazsın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım... Desteğin için teşekkür ederim çingu;)

      Sil
  7. Ben henüz böyle bir şey yaşamadım onun için pek bir şey söyleyemem ama benim yazılarımda kopyala-yapıştır yapılsaydı bir hayli kızardım herhalde. Yazdıklarını okuduktan sonra bile baya kızdığıma göre kesinlikle kızardım yaa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kızmak da en doğal hakkın zaten. Umarım ne böyle bir durumla karşılaşırsın ne de tatlı canını sıkıntıya sokarsın;)

      Sil
  8. Başıma gelmedi.( Ya da geldi fark etmedim )
    Ama bana mantıksız geliyor. Sonuçta bu sitelerden bir kazanç
    yok somut anlamda.Sadece bilgi paylaşımı var.
    Hangi akla hizmet başkasının emeğini alıp kullanıyorsun üstelik kendininmiş gibi göstererek? Herhalde yapacak başka işleri yok yazık :) Rezillik valla.
    Bende yazamıyorum pek. Ama bunu pek dert ettiğim söylenemez. Valla üzüldüm canım ya. Aklı başında bir insan böyle bir terbiyesizliği yapmaz bence.
    Sıkma canını daha fazla. Geçmiş olsun. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklı başında insanın böyle ucuz işlerle ne işi var zati canım. Dediğin gibi canımızı sıktığımıza bile değimiyorlar ama işte insan sinirlenmeden de edemiyor. Aman başına gelmesin zaten, teşekkür ettim çingu:)

      Sil
  9. çok geçmiş olsun kore delisi... öncelikle yapılan şey suç. çünkü yazdıkların kendi düşüncelerin,fikirlerin. bir de hırsız arkadaşın mantığını anlayamadım. blog açmada maksat kendi düşüncelerini kendi ifadelerinle paylaşmak olmalı. bunu yapmak yerine başkalarının emeğine göz koymak,ondan faydalanmak niye?
    dediğin gibi blog yazmak göründüğünden de zor iş. ben bile o kadar güzel yazmadığımı düşünüyorum ama buna rağmen bir post hazırlamak ,resimleri ayarlamak saatlerimi alıyor.bunları gözönüne alırsak yapılan cidden çok büyük bir saygısızlık
    tekrar geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten sorun güzel yada kötü yazmak değil canım, hem kime göre iyi kötü. Dediğim gibi neyi nasıl yazdığım hiç önemli değil sonuçta onlar senin düşüncelerin. Ama işte bunu bile anlamayanlar var, naparsın...
      Yorumun için çok teşekkür ederim sağolasın;)

      Sil
  10. benim de basima geldi. oyle ki tum yazilarimla birlikte alakali alakasiz fotograflarim da bire bir kopyalanmis. saniyorum artik copy-paste yapacak kadar bile emek harcanmiyor; isi kolayca yapan bir yazilim kullaniliyor. gecmis olsun kore delisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vayy be ne insanlar var dünyada... Teşekkür ederim Özlem sanada çok geçmiş olsun umarım bir daha yaşamazsın aynı olayı;)

      Sil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...