17.01.2015

PK (Peekay) - Sarhoş


Uzun zamandır yakın takibe aldığım ve sabırsızlıkla beklediğim filmi sonunda izleyebildim. Tamda Aamir Khan'dan beklendiği gibi şahane bir film çıkmış ortaya. 3 Idiots filminin yönetmeni Rajkumar Hirani ve Aamir Khan uzun bir aradan sonra yine bir araya gelip film çekeceklerini duyunca baya meraklanmıştım, beklenildiği gibi hem eğlenceli hemde toplumsal mesaj veren bir film olmuş.

Filmimimiz ismi PK, Peekay yani türkçe karşılığı olarak Sarhoş kelimesinin kısaltılmış hali. Bu film bir çok yönden gündeme bomba gibi düştü, daha filmin tanıtımları bile verilmeden bir sürü eleştiri aldı ama film gösterime girmesinden kısa bir süre sonra en çok izlenenler arasına yer aldı. Hepsinden tek tek bahsedicem ama filmi hala izlemediyseniz öncelikle izleyin gelin canlar zira spoileri bol bir yazı olacak ;) Hatta mümkünse film hakkında hiçbir yazı okumadan izleyin büyüsü kaçmasın.

Konusunu merak edenler için: PK (Aamir Khan) Hindistan'a çooook uzaklardan gelmiş bir yabancıdır. Çevresinde olanları anlamaya çalıştıkça daha da kafası karışır. Tekrar evine dönmek ister ama bir türlü dönemez. Birçoğumuzun sormaya çekindiği soruları sordukça herkes ona PK yani sarhoş deyip başından atar. Bakalım PK evine dönebilecek mi yada sorularına cevap bulabilecek mi...

Olabildiğince spoisiz yazmaya çalıştım yoksa filmdeki konu çok daha derin ve güzel. Mutlaka izleyin canlar...



Bundan sonrası spoilerdir filmi izlemeyen okumasın. 
Benden uyarması!


Aamir Khan yine toplumsal bir konuyu işlemiş filmde, din! Bir çoğunun işlemeye cesaret edemediği hele de Hindistan gibi çok farklı dinlerin bulunduğu bir ülkede bu konuya değinmek cidden yürek ister. Zaten film yayınlanmadan önce ve sonra bir sürü olumsuz eleştiri aldılar.

İlk resimler yayınlanmaya başladığında filmin ismini Peekay diye duyurdular. Peekay Hindistan da çok içki içen kişilere takılan bir lakapmış o yüzden ben kısaca Sarhoş dedim. Filmde insanların cevap vermekte zorlandığı soruları sorunca herkes ''Bu adam sarhoş'' dediği için karakterin adını Peekay koymuşlar ama ilk resimler çıkmaya başladığı için ve daha konusunu kimse bilmediği için Aamir Khan'ın fimde bir sarhoşu canlandıracağını zannetmişler. Bu yüzden özelliklede Müslüman kesimden büyük hepki almışlar ve filmin adı PK olarak değiştirdiler.

Daha sonra Aamir Khan'ın uzun süre konuşulan şu yandaki resmi yayınlandı ve cidden büyük tepki aldı. Bildiğiniz üzere Aamir Khan Müslüman ve bir Müslümanın bu şekilde soyunması tabir-i caizse şok etkisi yarattı. Takipçiler tarafından resmin farklı versiyonları yayınlanmaya başladı ve yine bir çok kesimden olumsuz yorumlar aldı.


Rajkumar Hirani ve Aamir Khan benim gözümde iki cesur adam zira tepki çekeceklerini bile bile bu filmi bu şekilde tanıtmaya ve çekmeye başladılar. Taktir edersiniz ki Hindistan bir çok uydurma dinlerin ve inançların hakim olduğu ülkelerden biri, böyle bir ülkede böyle cesaret isteyen bir filmi çekmek her babayiğidin harcı değil. Farkındaysanız şimdiye kadar filmin güzelliğinden falan değil sadece gösterdikleri cesaretten bahsettim ki sırf bu yönden benim için en iyi arasına girdi bile.

Türk izleyicilerden gelen eleştiriler arasında iki konu dikkatimi çekti. İlki filmde kullanılan şarkıların gereksiz olduğu yönünde. Canlar artık kabul edin hint filmlerinin olmazsa olmazı şarkılardır! Evet bazı filmlerde bende sinir oluyorum ama çoğuna cidden yakışıyor, zaten hint filmlerini diğer kalıplaşmış filmlerden ayıran en önemli özellik bu şarkılar değilmi ;) Çoğu hint yapımlarında olduğu gibi bu filmde de şarkılar güzel ve eğlenceliydi.

Diğer bir konu ise PK ile 3 Idiots filminin karşılaştırılması. Bence tartışmaya gerek bile yok her iki filmde kendi içinde farklı ve güzel. Ben her iki filmin konusunuda işlenişinide sevdim.  

Ve bütün bu gelişmeler ışığında PK gösterime girmeden en fazla eleştirilen, gösterime girdikten sonra en fazla izlenen filmler arasına girdi. Rajkumar Hirani ve Aamir Khan istedikleri etki-tepkiyi fazlasıyla aldılar sanırım.


*Filmde en çok üzüldüğüm sahne baysa(abi)'nın ölmesi oldu ya sanırım böyle bişi beklemiyodum PK gibi bende şok oldum.

*Dans eden arabalar ahahahah. Bu tabiri kim bulduysa helal olsun, aklıma geldikçe gülüyom hala :)

*Aamir Khan'ın filmde bir uzaylıyı canlandırmasını beklemiyordum, filmin konusunu felan okumadan izlediğim için baya şaşırdım. Her zaman ki gibi bu zor rolü ustalıkla oynadı kral.

*Filmde en büyük endişem Anushka Sharma ile Aamir Khan'ın sevgili falan olucağıydı. Zira Aamir'in yaşı baya ilerlediği için baba-kız gibiler artık, filmde sevgili muhabbetinin olmamasına çok sevindim.

Spoiler sonu

PK filminin seveni olduğu kadar sevmeyenide fazla izleyip kendiniz karar verin ;) Umarım Aamir Khan arayı çok açmadan yine güzel bir filmde karşımıza çıkar. Şidilik sağlıcakla kalın...


22 yorum:

  1. Merhaba
    İzleyecekler listemde
    Aamir'i en son Dhoom 3 filminde izlemiştim.
    Hint filmlerini seviyorum. Sanırım abartılı dövüş sahneleri ve dramlarda bile dans sadece Hintlilere yakışır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldin bloğa ;) Eğer ki Sihirbaz filmini daha önce izlemeseydim Aamir'ın Dhoom3 filmini çok sevebilirdim ama iki filmde birbirine çok benziyordu o yüzden çok etkilenmedim malesef birbirinin kopyası olmuş:(
      Aynen katılıyorum saçma sapan dansların yakıştığı tek millet hintliler sanırım zira bu dansları bizimkiler yada koreliler yapsa anında kapatırdım pcyi :))))

      Sil
  2. farklı bişeyi denediği için sevdim ama amir'in diğer filmleri gibi büyük bir etki oluşturmadı bende..neden bilmiyorum diğer filmlerinde olduğu gibi ona buna tavsiye edecek yada birkaç kez daha izlemeliyim gibi hissetmedim.. :(

    birde anushka'nın dudaklarında iğreti duran estetik yüzünden filme odaklanamadım aslında ..halbuki en sevdiğim oyunculardandı ama yüzündeki yapaylık yüzünden filmi bitse de gitsek modunda izledim diyebilirim.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi balam bu filmi seven kadar sevmeyende fazla ama sen direk Aamir filmlerinden dalmışın olaya. İlkkez Aamir filmlerini sevmeyen birine rasladım gı :D Tabi zevk meselesi şahsen bollywood da en sevdiğim oyuncu Aamir'dir ;)

      Anushka konusunda sana katılıyorum saçı uzunken pek farkedilmiyodu ama kısa saçlı olunca dudakları daha ön plana çıkmış :)) Yinede beni senin kadar rahatsız etmedi ama. Bu arada senin bollwood da en sevdiğin film ve oyuncu kim? Merak ettim açıkçası ;)

      Sil
    2. Aslında Amir filmlerini severim yani en azından izlediklerim kadarını.. :D Bu filmde de sevmemek değil de daha çok ''hıım fena değil ama izlenicek daha hoş ve eğlenceli şeyler var'' diyerek baktım..Açıkçası hint filmlerini izleme sebebim düğünler,danslar,müzikler ve garip şekilde insanı eğlendiren tarzı..kkk :D
      Bu filmde onlara denk gelmeyince hevesim kaçmış olabilir.. :P

      En sevdiğim film tartışmasız Rab Ne Bana Di Jodi.. Ara ara açıp izleyip keyiflendiğim nadir filmlerden.Sevdiğim oyuncu ise özellikle ayırt etmem ama sanırım Shahid Kapoor diyebilirim..Yakışıklılıktan belki diğerlerine göre 3-5 tık öne geçmiş olabilir...hihi :D

      Sil
    3. Hımm zevklerimiz tamamen farklı :D Rab Ne Bana'yı bende çok severim ama benim gözümde Aamir'in bir çok filmini asla geçemez. O tarz filmler seninde dediğin gibi eğlencesine izlenecek filmler ama bu adam sosyal içerikli konuları öyle güzel işliyo ki aşuk olmamak elde değil:) Bu konu böyle uzar gider renkler ve zevkler deyip orta yolu bulup kaçıyorum :)))

      Sil
  3. Benimde yakın zamanda izlediğim bir film ve yazdıklarına tümüyle katılıyorum gerçekten güzel mesajlari olan etkileyici bir filmdi ama filmin daha tanıtım asamasinda bile bu kadar eleştiri aldığını bilmiyordum gerçi izlerken bu filmin bayağı dikkatleri üzerine çekeceğini anlamistim çünkü din gerçekten de bir çok kişi için hassas bir konu ama benim için film dinlere olan yaklaşımları açısından nokta atışı yapmis, hem güldüren hem de azıcık hüzünlendiren bir film olmuş velhasıl şiddetle tavsiye edilir:) Herşeyi bir kenara bıraktım Aamir KHAN ın o muhteşem oyunculuğu icin bile izlenecek bir film PK :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her cümlene aynen katılıyorum;) Filmi asıl sevmemin nedeni din gibi hassas bir konuyu ele alırken hiç bir dini eleştirmiyor. Aksine bir yargıya varmadan sadece olanı eğlenceli bir şekilde gözler önüne seriyor sevdim ya yine olsa yine izlerim:)

      Sil
  4. super bir film ... kore dizileri bana artik ayni geliyor sarmiyor beni.. turkish series devam ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kore'den sıkıldıysan hintlilere kay bir süre, ben son zamanlarda hint dizilerine sarmıştım lakın ayrılığa çok dayanamayıp tekrar çekiklerime dönüş yaptım ;)

      Sil
  5. Hoş mesajlar içeren güzel bir film

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, blogunuzu yeni keşfettim bende kore ve hint dizilerini çok severim/izlerim.
    takibe aldım bloguma da beklerim.

    http://griipalyaco.blogspot.com.tr/

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldin, en kısa zamanda uğrucam inşallah ;)

      Sil
  7. Amir Khaan yine 12 den vurmuş. Bağnazlara en anlamlı cevap...

    YanıtlaSil
  8. Peki film hindistanda ne gibi tepkiler aldı? Dinleriyle dalga geçildi Çünkü. Mahkeme gibi birtakım söylemler aldım, dava gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim açımdan film dinleri bir yargıya varmadan eleştiren eğlenceli bir yapımdı. Elbette herkes bu şekilde düşünmüyor özellikle de tek tanrılı olmayan ve bir tarikat etrafında yayılan dinlerin mensupları filmi resmen eleştiri yağmuruna tuttular. Film yayınlandığında ''Dinimizle alay ediyorlar'' diyerek hem oyuncuyu hemde yapımcıyı mahkemeye verdiler (sonuc noldu nasıl sonuclandı bende bılmıyorum henüz) Lakin şöyle bir durum var, filmin yapımcısı-yönetmeni-oyuncuları zaten böyle bir tepki olacağını biliyorlardı sonuçta en çok din çeşitliliğinin olduğu bir ülkede yaşayıp böyle bir film çekmek kolay değil. Ve bütün eleştirilere rağmen film izlenme rekorları kırdı Hindistan da ;)

      Sil
  9. Gift olarak eklediğiniz hareketli resimdeki gibi olmuyor, ilk harekette pantolonunu düzeltiyor ama ikinci hareketten sonra yani elini oraya atınca adam sinirlenip tekme vuruyor, gift te o kısmı kesmişsiniz, yani sansürlemişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ayrıntıya takılmanıza şaşırdım açıkçası çünkü siz söyleyene kadar farketmemiştim bile. Gifin yada resimlerin üzerinde ismim yok ve ismim olmayan görseller alıntıdır;)

      Sil
  10. amir müslüman falan değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimsenin dinini %100 bilemem lakin ben görüneni söylüyorum adam hacca bile gitti ;)

      Sil
  11. Aamir khan sadece bi aktör deil bence.fazlası var onda.mükemmel üstü bi oyunculuk.Kusur yok.Onun sayesinde hint sinemasına merak sardım.ve inanin ki birçok insanın bakış açısını bir replikle değiştirebilme kabiliyeti sadece onda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Adam toplumsal olayları ve sorunları o kadar güzel işliyor ki filmlerinde hayran olmamak elde değil...

      Sil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...