25.12.2011

Taiyou No Uta - Güneşe Ağıt


İsmiyle öne çıkan bir film Güneşe Ağıt... Bu film için verilebilecek en güzel isim bu sanırım, cidden çok beğendim. Çok uzun zaman önce izlediğim 2006 yapımı, 119 dakikalık, romantik-dram tarzında bir japon filmidir kendileri. 

Özellikle filmin adını vurgulamak istiyorum çünkü iki tane Taiyou No Uta var. Bir tanesi şu an da benim bahsedeceğim film Midnight Sun (Güneşe Ağıt), diğeri ise daha sonra bu filmden esinlenerek çekilen dizi Song of the Sun (Güneşe Bir Şarkı). Dizi on bölüm olarak çekilmiş oyuncuları falan da farklı, ben izlemedim o yüzden geçiyorum.

Filmin Konusu: İnsanlarda ender olarak görülen Güneşe Çıkamama Hastalığı (XP-Xeroderma pigmentosum) yüzünden sadece geceleri dışarı çıkıp gündüzleri uyuyan Kaoru'nun (Yui) hikayesidir. Hayatta sahip oldukları kendini gözü gibi koruyan anne babası, dert ortağı kuzeni (o kız kuzeni miydi ya unutmuşum neyse işte), elinden düşürmediği gitarı ve her gece pencereden gördüğü ama bir türlü konuşamadığı Fujishiro Kouji'dir(Takashi Tsukamoto). Kaoru günlerini tek uğraşı olan şarkılarını her gece sokakta güneşe ağıt yakarak geçirir. Biryandan da hastalığı ilerlemeye devam etmektedir. Bir gün uzaktan uzağa hoşlandığı Fujishiro Kouji ile tanışır ve Kaoru için hayat hem daha renkli hemde daha acı verici olur...


Farkındayım cümlelerim baya absürt oldu ama işin aslı aşağı yukarı böyle idare edin canlar;) (Cümlelerimi toparlayamamın nedeni şu anda yanımda harıl harıl ders çalışan arkadaşım. Çok sinir oldum yahu ama arkadaşıma değil kendime, ulan insan birazcık gaza gelir yada etkilenir de ders çalışır dimi ama nerdeee)

Film hakkında kısaca bir değerlendirme yapacak olursam; çok ama çok harika bir konu, süper şarkılar ve vasat bir işleniş... Japon ve dram kelimeleri yanyana gelince çok kötü bişey beklemek mümkün değil zaten, adamlar öyle harika konular buluyorlar ki gelde ağlama:) Ama bu sefer bu kadar güzel bir konuyu değerlendirememişler, sanırım bu oyunculardan kaynaklanıyor. Özellikle de başroldeki kızın oyunculuğunu hiç sevmedim. Yani düşünsenize dünyada enden olarak görülen bir hastalık taşıyorsunuz ve hiçbir zaman güneşi göremezsiniz aksi halde hastalığınız hızla ilerliyor, işte bu karmaşık ruh yapısını hiç iyi yansıtamamış kız. Halbuki bize selpak dayandırmayacak bir konuya sahip bir film. Zati Yui japonya da bir popşarkıcısıymış Allah için kızın sesine diyecek birşey yok, filmi izler izlemez ilk işim kızın şarkılarını dinlemek oldu zaten ama oyunculuk dediğim gibi sıfır.


Sonuç olarak hikayesi ve filmde söylenen şarkılar için izlenmesi gereken duygusal bir film. Dram ağırlıklı olmasına rağmen sizi çok çok ağlatmayacak ama kendinizi ailenin yenine koyduğunuzda yüreğinizi burkacak farklı bir yapıt. Yüzünüzde kırık bir tebessümle bitireceğiniz Güneşe Ağıt'ı ne kadar seversiniz bilmem ama ben sevdim yani ilk izlediğimde sevmiştim;) En önemli ayrıntıyı söylemeyi unuttum; filmde kızın şarkı söylediği sokaktaki resimleride (aşağıdaki videoda var) ve filmin afişinde Gün Doğdu (Ay Çiçeği- Güne Bakan) çiçeğini kullanmaları çok anlamlı olmuş. Bir tarafta güneş olmadan yaşayamayan Gün Doğdu çiçeği bir tarafta güneş olunca yaşayamayan Kaoru... Ne ironi ama!

Aklımdayken hemen söyleyeyim filmi izledikten sonra büyük ihtimalle şarkıyı merak edeceksiniz, kızımızın ismi yukarıda da söylediğim gibi Yui şarkının ismi ise Googbye Days... Şimdilik benden bu kadar hepinize iyi seyirler;)



 Bu sefer yazıyı kısa tutmak zorundayım
ders çalışmaya karar verdim de:D 
Sağlıcakla kalın;)

11 yorum:

  1. Kızın ilk ve tek filmi yaw zaten :) Çok fazla üstüne gitme bence :) Ayrıca Kaoru'ya adanmış bir şarkı bu zaten. Gerçek bir hikaye bu. Yui aslında rock şarkıcısı ve böyle slow türleri de söylüyor. Güzelliği ve sesi müthiş. En sevdiğim japon olur kendisi :)

    YanıtlaSil
  2. Zaten bi daha da film milm çekmesin verilen emeğe ve paraya yazık:)) Sesine diyecek sözün yok zati ya, kızın sesi cidden güzel. Hımm bu hastalıktan haberim vardı ama gerçek bir hikayenden alındığını bilmiyordum, üzüldüm şimdi:(
    En sevdiğin şarkıcı dimi oyuncu değil:D Tamam ya sustum:))

    YanıtlaSil
  3. Kliplerinde de böyle bu :) Bi çekingenliktir kurtulamadı. Şarkıcı olarak en sevdiğim Japon tabii ki :))

    YanıtlaSil
  4. Bende şu anda kızın kliplerini arıyorum ama yok:) Klipte ne kadar çekimser onu doğrulayamadım ama konserlerde baya döktürmüş:))

    YanıtlaSil
  5. Hmm ilgimi çekti. Çok güzel bir yazı olmuş Kore Delisi... Japon filmleri genelde çok durgun oluyor ama izlemeden de edemiyorum ya...:D

    YanıtlaSil
  6. Çok depresif takılıyorlar çünkü ama dediğin gibi insan izlemeden de edemiyor:) Teşekkürler Eunhye;))

    YanıtlaSil
  7. bende bi kore meraklısı oldum onları izlemeden duramıyorum tavsiyeniz üzerine ilk defa bir japon filmi izledim ve bayıldım harikaydı.. teşekkürler..ayrıca bloğunuzada bayıldım uzun süredir takip ediyordum ama ilk defa yorum yazıyorum..

    YanıtlaSil
  8. @Olcay: Kore meraklısı olupta japonlara dadanmamak hiç olur mu^^ Bu filmi sevdiysen cidden güzel dediğim japon film ve dizilerine bayılacaksın demektir, çünkü film orta halli idi düşün yani;)) Ayrıca yorumun için teşekkür ederim, bloğu beğenmene sevindim:)

    YanıtlaSil
  9. merhabalar, filmi nereden bulabilirim bir bilginiz var mı? arıyorum ama nette maalesef çıkmıyor...

    YanıtlaSil
  10. Nerden izleyebilirim

    YanıtlaSil
  11. Nerden izleyebilirim

    YanıtlaSil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...