8.01.2012

Fetih 1453 - Ya ben İstanbul'u alırım ya İstanbul beni!

''Kostantiniye(İstanbul) bir gün feth olunacaktır. 
Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onun askeri ne güzel askerdir''


Bugün bambaşka bir film ile karşınızdayım,
yerli filmimiz Fetih 1453

Daha önce hiç bir Türk filmini paylaşmamıştım blogta sonunda ilgimi çeken bi tane çıktı karşıma. Baştan söyleyeyim hemen, öyle ultra tarih meraklısı biri değilimdir ama tarihe karşı sabrım sonsuzdur. Tarihin tozlanmış sayfalarında gezinmeyi, araştırmayı severim. Aslında hiç uzatmadan direk fragmanı verip geçicektim zira finaller hala bitmedi ama yine dayanamadım işte napıyım. Azıcık muhabbetin belini kıralım dimi ama;)

Konusunu kısaca yazıp devam edicem: İsminden de anlaşılacağı üzere filmde İstanbul'un fethi konu alınmış. Film 1451 yılında Fatih Sultan Mehmet'in fetih planları yaptığı andan itibaren başlıyor. Film konu itibariyle fetih ağırlıklı olmasına rağmen Fatih Sultan Mehmet'i yetiştiren üstadını, Sultan'ın aldığı eğitimleri ve daha bir çok ayrıntıyı konu alıyor. Yönetmenliğini Faruk Aksoy'un üstlendiği Filmin çekimlerine 2009 yılının eylül ayında başlandı ve tam dört yıl sürdü. Fetih 1453, ülkemizin En Pahalı Türk Filmi oldu. Filmin sadece fragmanı için bile 600 bin dolar harcandı, toplam bütçesi için ise 17 milyon dolar harcandı. Gerçek oyuncuların yer aldığı filmde üç boyutlu animasyonada bolca yer verilmiş.
Türk sinema tarihinin en yüksek prodüksiyonlu filmi olma rekorunu da elinde tutan yapımda, Fatih Sultan Mehmed'i Devrim Evin (daha önceden hiç tanışmışlığımız yok, kendileri tiyatro oyuncusuymuş;)) canlandırıyor. Adam akıllı ilk kez kendi tarihimizi kendimiz sinemalara aktardığımız için heyecanla beklenen filmin fragmanları internete düşer düşmez tıklanma rekorları kırdı. 160 dakika süren Fetih 1453, 17 Şubat 2012 de vizyona girecek!

Hemen fragmanlarını verelim:





Off bu film hakında o kadar çok ayrıntı var ki nevrim döndü resmen ama durum aşağı yukarı bundan ibaret. Şu anda sadece eldeki üç-beş bilgiye ve fragmana dayanarak bişeyler söyleyebiliyoruz. Anlattıklarımız ne kadar doğru çıkar bilemiyorum bekleyip görücez. Ama en azından benim adıma söyleyeyim film ne kadar kötü olursa olsun tarihi Türk filmlerine ön ayak olduğu için yeri herzaman ayrı olacaktır. Yabancı tarih filmlerini izlerken hep gıpta etmişimdir; adamların toplasan bir elin parmağını geçmeyecek kadar muharebe yapmışlardır ama onu sinemaya öyle bir yansıtırlar ki sanırsın dünyayı onlar turtarmış. Şimdi eğri oturup doğru konuşalım canlar artık günümüz teknolo ve bilgi çağı, sen istediğin kadar haklı ol herhangi bir konuda ve istediğin kadar konuş haykır kendi ülkende ama eğer senin ülkenin yayını yabancı ülkelerde yasaksa hiç kimseye anlatamazsın derdini, o ülkenin halkı için yine suçlu sensindir çünkü ona öyle öğretilmiştir. Tamam dağıttım cümleyi farkındayım:) Anlatmak istediğim şu, günümüzde bile yabancılara Osmanlı sorulduğunda genel olarak olumsuz cevap vermişlerdir. Çünkü adama kendi ülkesinde, tarih kitaplarında, sinemasın da böyle söylenmiştir. Hal böyle iken kendi tarihimizi başkalarının eline bırakmak insana çok koyuyordu be! Ha diyeceksiniz ki bizimkiler yapıyorda ne oldu(yalan ben diyom bunu:)) hemen aklıma Muhteşem Yüzyıl adlı dizi geldi, dizinin sadece ilk iki bölümünü izledim (izleyebildim) ve bıraktım. Tamam sanat özgürlüktür, tamam senarist istediği gibi harmanlaya bilir senaryoyu ve yönetmen istediği açıdan çekebilir eyvallah. Ama herşeyin bir sınırı olmalı! Hiç bir zaman olaya tek yönlü bakan biri olmadım(olmamaya çalıştım) tarihimizin dillere destan olacak düzeyde muhteşem olduğunun da en büyük hataları yaptığımızında farkındayım. Şairin dediği gibi ''Türkler en çok devlet kuran aynı zamanda en çok devlet batıran topluluktur'' (aklımda böyle kalmış ama ana fikir aynı:D) Of ya çenem açıldı yine tamam dizi hakkında sadece tek kelime söylemek istiyorum o kadar. Şimdi beni; üç kıtaya hükmetmiş, Osmanlı'nın en görkemli zamanının sultanı, doğduğundan beri çeşitli eğitimler almış, ömrünün yarısı savaşlarda geçmiş vs bir Padişah olan Kanuni Sultan Süleyman ile Muhteşem Yüzyıl'daki burnunun ucunu bile göremeyen, hatta gözünün önünde dönen dümenlerin bir tanesini bile anlayamayacak kadar salak olarak gösterilen Çakma Kanuni'yi bir tutmamımı istiyorsunuz! Yapmayın Allah aşkına yaa... Beni en çok üzen ise senaristin televizyona çıkıp ''evet tarihi kendi hayal gücüme göre çevirdim'' demesine karşın dizideki olayları gerçek sanıp ecdadına küfreden benim cahil, kitap okumayı sevmeyen sevgili vatandaşlarımdır.......


Son zamanlar da bu konuda baya bi damarıma basıldı belki de bu yüzden bu kadar celallendim mazur görün canlar;) Evet nerde kalmıştık Fetih 1453, şöyle söyleleyim size uzun zamandır dört gözle beklediğim ve vizyona girer girmem gideceğim ilk film olacak. Ne kadar harika yada vasat olur bilemem ama google amcaya '' Tarihi Türk Filmi'' yazdığımızda aramalarda görünecek bir filmimizin olduğunu görmek paha biçilemez:))

Bu arada film hakkında bulduğum bir yazıyı paylaşmak istiyorum ''Figüranların savaş sahneleri için eğitim alması da istediği sonucu vermeyince Faruk Aksoy, çareyi Genelkurmay Başkanlığı'na başvurmakta buldu. Genelkurmay Başkanlığı, Aksoy'un asker isteğine olumlu cevap verdi. Bunun üzerine İstanbul'daki çeşitli kışlalardan askerler, Fetih 1453'te rol almaya başladı'' (Kaynak:http://fotogaleri.haberler.com ) Yani film de gerçekten gerçek asker kullanılmış:) Sonuş olarak bu film için ne diyebilirim; çok fazla bir beklenti altına girmeden izlenmesi gereken ama sonuç olarak geleceğe unut filizleri serptiği için beklentilerin yüksek olduğu bir film:D


Not 1: Başrol oyuncusunu tanınmayan bir yüz seçmeleri çok yerinde bir hareker olmuş, bu kadar önemli birini ünlü birinin yüzü ile bağdaştırmak gerçekten çok zor olurdu.

Not 2: Asıl olumlu yada olumsuz eleştirimi filmi izledikten sonra yapıcam, bu film için tekrar bir yazı yazmayı düşünüyorum;) Büyük ihtimalle yazmak isyediğim ama unuttuğum bir çok şey var, nasip ikici yazıya.

Not 3: Film de en çok eleştirilenlerden biri de yine Osmanlı kadınlarının kıyafetleri olacak sanırım, neyse.


Şimdilik benden bu kadar
filmle ilgili sizde yorum yapmayı unutmayın
ne düşündüğünüzü merak ediyorum;) 
Sağlıcakla kalın...

9 yorum:

  1. 17 Şubatta nerede olursam olayım izleyeceğim bir film ve düşüncelerimi aktarmak için tabi burada diğer yazında olacağım, Kore Delisi. Bence bu film mutlaka yapılmalıydı ama cıvıtmadan ve dünya filmleriyle yarışır seviyede. Ben şahsen çok umutluyum çünkü fragmanlar çok etkileyici ve gerçekten tanımadığımız bir oyuncu olması fikrine şiddetle katılıyorum. Bu çok daha iyi oldu. :)

    YanıtlaSil
  2. EunHye seninde dediğin gibi kesinlikle yapılması gereken bir filmdi. Ha ne kadar iyi yada vasat onu bilemiyoruz şimdilik ama en azından tarihimizi yerin dibine sokmayan eğrisiyle doğrusuyla bir Osmanlı filmi izlemek istiyorum;) Fragmnlar bizim hiçte alışık olmadığımız görsel efeklerle bezeli, baya şaşalı bişeye benziyo:) Bakalım neler olacak, yorumlarını merakla bekliyor olacağım;)

    YanıtlaSil
  3. Birşey söyleyeyim mi hay o ellerin dert görmesin çingum! Gerçekten böyle bir yazı okuduğum inanılmaz mutlu oldum.Benimle aynı duyguları paylaşan bir çingu görmek gerçekten sevindirici.Bende merakla bu filmi bekliyorum.Umarım tarihimize yakışan bir film olur.Muhteşem Yüzyıl gibi saçma salak birşey görmeyiz karşımızda.Şuanda tüm millet deli gibi Hürremden Süleymandan bahsediyor.Ben ilk bölümünü izledim dahada açmadım.Hani diyorlar ya doğruymuş eskiden böylemiş padişah osmanlı vs vs. Tamam diyelim doğru ama nasıl bir zihniyet ki senin atanı aşağı,kadın düşkünü göstermek..İşte bizim medyamız böyle dandik bir medya..!
    Neyse söylenecek çok şey varda blogunu işgal etmeyeyim.Eline koluna sağlık çingu bayılarak okudum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi düşünenlerin olduğunu görmek cidden çok güzel. Helede son zamanalar da Hürrem bu kadar sapıtmışken:)) Ya çingum benim sinir olduğum, tamam millet ne izliyosa izlesin ama bunun bir kurgu olduğunun ve olayların saptırıldığının bilincinde olsunlar yeter. Rica ederim çingu bu düşünce yapısında birini bulmuşum blog senin olsun istediğin kadar işgal edebilirsin;)) Yorumun için teşekkürler bunları duyduğuma sevindim valla:)

      Sil
    2. Yok çingu ya neerde bizde öyle izleyici..Sadece ülkemin geleceği ve yeni nesil için üzülüyorum.Değerlerimize sahip çıkamıyoruz ve insanları yönlendirmede en büyük güç olan medyamız neden bu kadar yanlı! Umarım herşey daha güzel, medyamız daha duyarlı olur^^

      Sil
    3. Medya deme bana bu konuda çok doluyum her an patlaya bilirim çingu;) Ne diyeyim İnşallah;)

      Sil
  4. bu filmi duymuştum sayende daha iyi tanıdım ve iyice meraklandım :) benile aynı fikirde olan insanların olduğunu görünce çok sevindim(!) nedir bu muhteşem yüzyıl sevdası hiç anlamıyorum!! adamlar orda atanı yere gömüyolar bizimkiler destekliyo pes doğrusu!! neyse ama dediğin gibi bende merak ediyorum kadınların giysilerini nasıl yapcaklarını :) bakak görek ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merakla bekliyorum bende bakalım, tabi bu filmde de birçok eksik olacak ama en azından Padışahın bütün günü haremlerde geçmeyeceği kesin;) Dediğin gibi bekleyip görecez, umarım aynı fiyaskoyla karşılaşmayız;))

      Sil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...