24.02.2012

Eurovision 2012 - Sen de beni sev!


Baştan söyleyeyim tam bir Eurovision manyağıyımdır o yüzden beklediğinizden daha uzun bi yazı ortaya çıkarsa hiç şikayet etmeyin;)

Anlatacak o kadar çok şey var ki mevzuya nerden başlasam bilemedim. Öncelikle benim Eurovision maceram Sertap Erener ile başladı. O zamana kadar böyle bir yarışmanın varlığından bile haberdar değildim. İlk defa şans eseri izledim yarışmayı ve o yıl da birinci olduk zaten. Biliyorum sırf ben izlediğim için birinciliği kaptık eheh:)) Yıl 2003 o zamandan bu zamana kadar deli gibi yarışmayı izlerim, takip ederim. Yarışma ne kadar kıytırık olsa da uluslararası bir hal aldığı için benimde milli damarlarım kabarıyor haliyle.

Tam olarak bilgisi olmayanlar için küçük bir Eurovision bilgisi verip hemen asıl konuya geçicem:
Türkiye Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında Semiha Yankı'nın seslendirdiği ''Seninle Bir Dakika'' isimli şarkısı ile katıldı. O yıl 19 ülkenin katıldığı yarışmada 3 puan alarak 19'uncu olduk (Yuh demeyin sıfırı çektiğimiz yıllar hiçte az değil;) Yarışmaya ilk katıldığımızdan bu yana Neco'dan tutun da Ajda Pekkan'a kadar ne isimler geldi geçti hepsini tek tek yazmıcam tabiki, sadece bize derece getirenleri anmak istiyorum. 1996 yılında yarışmaya katılan Şebnem Paker o yıl 12'nci oldu. Ama yılmayıp hemen ertesi yıl yani 1997 de ''Dinle'' adlı şarkıyla katıldığı yarışmada Türkiye'nin o zaman kadar aldığı en en iyi dereceyi elde ederek 3'üncü oldu. 2003 yılın da ise Sertap Erener'in seslendirdiği ''Every Way That I Can'' isimli şarkıyla yirmi sekiz senedir beklediğimiz birinciliği (Şu an için ilk ve tek birinciliğimizdir biline) ülkemize getirdi. 2010 da ise maNga grubu “We Could Be the Same” isimli güzel şarkılarıyla ilk kez bize 2'nciliği getirdi. Son olarak 2012 de ise Can Bonomo'nun seslendirdiği ''Love Me Back'' isimli şarkı ile Azerbaycan'ın ev sahipliği yaptığı yarışmaya katılacağız.

Kısaca Eurovision geçmişimiz böyle. O aralardaki ‘Rimi Rimi Ley' ‘Super Star' ‘Shake It Up Shekerim' ‘Düm Tek Tek' ve son olarak 'Live It Up' gibi hayal kırıklığı yaratan şarkılara değinip moral bozmaya hiç gerek yok. Herkes harika olacak diye bir kural yok dimi ama;)

Yarışmada ülkemin durumu hakkında kısa ve öz bilgi verdikten sonra hemen konuya geçiyorum. Bilindiği üzere bütün yapılan anketlere, Atiye ve Demet Akalın nidalarına karşı TRT bu sene ismi pek bilinmeyen (düzeltiyorum hiç bilinmeyen)  Can Bonomo'yu seçti. Bir kaç ay öncesine kadar adı sanı bilinmeyen Bonomo bir anda tartışmaların odak noktası oldu, şarkıları dinlenmeye başlandı ve arama motorlarında birinci sıraya yerleşti. Can Bonomo yarışmada birinci olamasa bile bu durumdan en fazla kar edecek kişi olduğu belli;) Neyse işte Bonomo en sonunda ülkemizi temsi edecek şarkıyı görücüye çıkardı ''Love Me Back'' yani ''Sen de beni sev''... Önce hala dinlemeyenler için şarkıyı paylaşalım sonra kaldığımız yerden devam ederiz.

Love Me Back'ın türkçe sözlerini paylaşıcaktım ama çoğu yerde abuk sabuk çeviriler yapılmış (bende eriniyorum çevirmeye:)) o yüzden yazmıyorum sadece bir denizcinin aşkını anlattığı bir şarkı. İlk dinlediğimde ''Hımm sempatik, hareketli ama...'' dedim ve hala aynı şeyi düşünüyorum. Şarkı bir iyi yada kötü bir çok eleştiri aldı. Resmen ülke ikiye ayrıldı diyebilirim:) Sanırım ben her iki grupta da değilim tam ortada duruyorum. Neden mi?
Şarkı güzel çünkü; bu zamana kadar genel olarak hep aynı tını da şarkılarla yarıştık ve çoğunda ilk ona bile giremedik. Şimdi neden farklı şeyler denemeyelim ki! Farklı olmaktan bizi bu kadar korkutan ne? Sabahtan beri bir çok yorum okudum ve en çok dikkatimi çekense şu oldu ''Can bizi rezil edecek'' abicim sen kime rezil olmaktan çekiniyosun, elalemin yaptığı asıl rezillikleri göremeyecek kadar kör müsün. Kaldı  ki rezillikten anladığınız ne o da muamma. Ciddi anlamda abuk sabuk şarkı ve gösterilerle birinci olan o kadar çok ülke var ki, onları gördükçe bizim şarkı çok masum geliyor gözüme. Ayrıca hem şarkı hemde Can çok sempatik geldi bana eminim bir çok oyu sırf bu yüzden bile alabiliriz.
Şarkı kötü çünkü; bu yarışma da sadece şarkının ne kadar güzel olduğuna bakılmıyor sahne performansı da çok önemli ve ben Can Bonomo'nun sahne performansını pek beğenmedim. İzlediğimde direk aklıma yerinde duramayan hiperaktif çocuklar aklıma geldi:) Tamam çocuk sempatik ama sanki biraz daha bir şeyler katabilirdi (Bir şeyler katılmasındaki amacım sahneye iki kız çıkartılıp göbek atılması değil;) gerçi bunuda denedik sonucu ortada) Sonracıma diğer ülkelerin şarkılarıyla karşılaştırma gereksinimi duyuyorum. Ciddi anlamda çok güçlü şarkılar var, duygusal, hareketli onları dinledikçe bizim ki birazcık basit (hımm yalnış bir kelime oldu, şansı biraz daha azalıyor diyelim) geliyor kulağıma.


Her şeye rağmen ben söylenenler kadar umutsuz değilim. Açık açık söyleyeyim bir kere yarıfinali geçeriz (ulan büyükte konuşmak istemiyorum pek bir şom ağızlıyımdır ayıptır söylemesi:)) ve kendimizi ilk on ülke arasında görüyorum ama ilk sırada da değil malesef. Tabi normal bir şarkı yarışması değil  içinde ne entrikalar dönüyor o yüzden heran herşey olabilir. Mesela en büyük artımız yarışmanın kardeş ülkemiz Azerbaycan da yapılacak olması, salon da çok sayıda izleyici kitleye sahip olucağımız kesin. Ayrıca hemen not düşeyim biliyorsunuz ki ülkelerin çok olması nedeniyle yarışma artık üç kısımdan oluşuyor. ''1. yarıfinal- 2.yarıfinal- Final'' Türkiye kurada ikinci yarıfinal de çıktı yani 24 mayıs tarihinde yarışacağız. Yarıfinali geçersek 26 mayıs da Final için ter dökücez. 43 ülkenin katılacağı yarışmada İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya ve geçen senenin birincisi Azerbaycan doğrudan finallere katılacak. Diğer ülelerse yarı final mücadelesi verecek.

Saatlerdir yorum okuyorum yayınlanan videoları altına yapılan yorumları ve özellikle de Eurovision'un kendi resmi sitesindeki yorumları. Tahmin ettiğim gibi yorumlara dinden dile, kostümden şova kadar her bişi konuşulmuş. Mesela dikkatimi çekenlerden birini yazayım:
<Demet Akalın @AkalinDemet
dereceye girersek ben harbi zevksizim:)))> (kaynak:Twitter)

<Ha ha demet akalın şarkıyı beğenmemiş bence bu iyiye işaret bu şarkı derece alacak demektir.:))>(kaynak:YouTube) 

Ne güldüm ama bu yoruma ahah:) Bilindiği üzere yapılan anketlerde Demet Akalın'ın da adı geçiyordu, üstüne bu yorum gelince bizim parlak fikirli insanlarımızın ağzına malzeme olmuş. Bu arada Eurovision'un resmi sitesinde Bonomo'nun şarkısı yayınlandığında 24 saat içinde en çok yorum alan yazı olmuş. Sitede yorumların çoğu olumlu yönde. Elbetteki beğemeyenler de var ama genel kanı şarkının ''Neşeli, sempatik, farklı'' olduğu. Ha bunlar bizim işimize ne kadar yarayacak bekleyip görücez. Daha gerçekçi bir fikre sahip olmak için elbette ki diğer ülkelerin şarkılarını da dinlemek gerekir. Forumlarda ilk sıraları zorlayanlardan birkaçını yazayım; GKRY(Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Danimarka, Norveç, Ukrayna, İtalya, Azerbaycan, Almanya, Malta , İsviçre...

Peki siz nasıl buldunuz Can Bonomo'nun performansını? Bir şeyler söylemek için şuan çok erken mi yoksa görünen köy klavuz istemez mi? Benden şimdilik bu kadar beklediğimden daha uzun sürdü bu yazı o yüzden burda bırakıyorum. Dediğim gibi bir çok insana nazaran ben gayet olumlu bakıyorum bu şarkıya. En azından yarıfinali geçip ilk ona gireceğimize eminim. Ama ilk üçte olacağımızdan çok şüpheliyim;)
Yine de bu gibi durumlarda iyiydi kötüydü mevzularını bir kenara bırakıp Bonomo'ya destek olalım. Sonuçta bu bireysel bir gösteri değil ülkemizi temsil edecek bir performans. Tamam Eurovision tam anlamıyla en iyinin kazandığı saygın bir yarışma değil (en azından benim için) yine de birinci olsak hiçte fena olmaz dimi ama;) Ülkemizin tanıtımı ve turizmin gelişmesi için gayet etkili bir tanıtım yolu.

 Yazımın finalinine duyar duymaz vurulduğum,
dinledikçe dinlediğim Eurovision şarkısıyla bitireyim eheh:D

Benden şimdilik bu kadar 
Mayıs da tekrar görüşmek üzere.
Kimbilir belki bir daha ki yazımda birinciliğimizi müjdelerim.
Hayal kurması da parayla değilya:))

14 yorum:

  1. Cag degisti artik. Eurovision muzigin kalitesinin olculdugu bir yarisma degil. O yuzden zamanimizin muzigi elektro pop tarzinda bir sarki ile katilmaliydik yarismaya. Ilk 3 garantiydi bakin. Demedi demeyin (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elektro pop... Hımm sanırım ben senin gibi düşünmüyorum. Elbette ki şarkının türü çok önemli ama en büyük kriter değil bence;) Ama yarışmanın müziğin kalitesine göre yapılmadığı da kesin;)

      Sil
  2. Ben de senin gibiyim.Ne kadar kötü olursa olsun Eurovision'u çocukluğumdan beri izlerim.Can Bonomo konusunda ben de ilk dinlediğimde hmm sanki olmamış demeye başladım ama sonra sonra dinledikçe çok sevdim.Eurovisionun oylama sistemi konusunda kesin şeylerle konuşamadığımız için kaçıncı oluruz bilemiyorum ama Can Bonomo'yu dediğin gibi destekleyelim yeter :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kime sorduysam genellikle aynı tepkiyi alıyorum. İlk dinlediklerinde cık olmamış diyenler zamanla ''Sanki güzel be'' deyip, bir iki gün sonrada şarkıyı mırıldanmaya başlıyorlar:)
      Aynen bu yarışmada hiç birşeyin garantisi yok, bakalım neler olacak ;)

      Sil
  3. Can bonomo'yu önceden de dinlemiştim severdim kendisini tam kendi tarzında bir şarkı olmuş.Galiba ''Neşeli, sempatik, farklı'' diyenlerdenim.
    Yani ben sevdim şarkıyı ama Eurovision'da ne olur bilinmez o_O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yalan söyleyeyim Bonomo'nun adını sanını ilk kez bu Eurovision sayesinde duydum, dinledim. Şarkı güzel mi güzel ama birincilik için yeterli mi orası muamma;)

      Sil
  4. Leyla ile Mecnun daki eurovision şarkısını daha çok sevmiştim yalan olmasın.İzlanda ya teşekürler bu arada:)
    DELİM, bonomanın şarkısını ilk dinlediğimde çoçuk şarkılarının melodisi gibi geldi.Nakaratı özelikle hiç hoşuma gitmedi.narinananana nedir ya..okadar yazmışın orayada bir söz kondursaydı, hani hiç fena olmazdı.ilk dinlediğimde çok sövdüm ama şimdi bu şarkıyı dinliyorum.dinledikçe sevmeye başladım.Can da sempatik,hoş bir arkadaş şimdi:)kendine göre tarzı da var.İlk 6 da oluruz gibi geliyo.ilk defa bir eurovision şarkısı hakkında hiç bir fikrim yok.Kısmet dicem:)Benim fovari şarkım Can dan sonra Adele nin şarkısı olucak yalnız. Bu kadın bu sesle çok zorlar bizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehehhe Allah iyiliğini versin:D Valla bende leyla ile mecnun daki şarkıyı pek bi beğenmiştim, TRT ye söylesekte o şarıyla mı yarışsak ne;))
      Misakiçenn farkındaysan şarkı muhabbetine hiç girmedim, o muhabbete girersek çıkamayacağımız belli. Hele de şarkının sözlerini okuduktan sonra... Neyse yahu dediğin gibi kısmet dedik dört gözle bekliyoruz sonuçları;)

      Evey ya Adele bu seneki güçlü seslerden biri, GKRY'nin şarkısınıda şimdiden çok beğeniyorlar. Bakalım neler olacak...

      Sil
  5. Yazını beğendim,haklısında.. Ben Can Bonomo'ya inanıyorum.Manqa'ya , Sertap Erener'e Hadise'ye teşekkür ediyorum yani =D Demet Akalın .... kendi çıksaydı ilk 5'i bırak ilk 10'a giremezdik!! Kısaca sana katılıyorum ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğenmene sevindim, yorum için teşekkürler Gizem;)

      Sil
  6. arkadaşlar daha Adele in bu sene asparagas bi haber olduğunu bile bilmeyecek kadar ilgiliymiş eurovision la ne acıklı:S şarkıyı yorumlamam şöle dursun bu blog ne karmaşıkmış arkadaş walla yarım saattir bi yorum bırakacam canımı aldı site:) admin ben genel olarak bloga bi yorum yapıyım, walla grup raptiyeyi unutmamışsınız(yada keşfedebilmişsiniz) ne yalan söyleyim bloga ısındım, frekanslar tutuo sanki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakma sen bizim Eurovision için ortalığı ayağa kaldırdığımıza, gelişmiş(!) bir çok ülke için o kadar önemsiz bir şey ki bu yarışma. Ki zati adamlarım böyle bir yarışmaya itiyaçları bile yok, sadece bulunmak için katılıyorlar o kadar. Ama bizm gibi hala gelişmekte olan ülkeler için müzik ziyafetinden çok ülkenin reklamını yaptığı için bu kadar üstüne düşüyoruz. Boş ver alangirikli mevzular bunlar;))

      Hadi yaa cidden blog karışık mı geldi:S Halbuki en kalasik ayarları kullanıyorum. Aha arada (özellikle de sınav zamanlarında) böyle farklı şeyleri kurcalamayı severim, grup raptiye de onlardan biriydi. Sınav stresine biri bir valla;))) Her zaman beklerim bloğa betül;)

      Sil
    2. ben pek blog falan okumam da admin bana zor geldi ondan:)ama dediğim gibi frekans meselesi burda bi ışık gördüm sanki sanki..bugün okur musun bilmem ama şöyle salya sümük izlemelik bir dram filmi tavsiye etsende izlesek;)

      Sil
    3. A Love To Kill, I'm Sorry, I Love You, (Bir Litre Gözyaşı)One Liter Of Tears...
      Dram türü olarak bunları izleyebilirsin, üçüde kaliteli yapımlardır;)

      Sil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...