30.05.2012

3 İdiots - Böyle Aptala Can Kurban:)


Selam millet, bugün size uzun zaman önce izlediğim ve deli gibi sevdiğim bir filmden bahsedicem;  3 Idiots... Eminim bu filmi izlemiş yada en azından ismini duymuşsunuzdur. Duymadıysanızda şimdi görün duyun, izleyin, sevin, sevdirin;) Zira işin içinde Aamir Khan gibi bir faktör var sevmemek imkansız. Filmi daha ilk izlediğim de blokta paylaşıcaktım ama bir türlü nasip olmadı, bir de sevdiğim şeyler hakkında sayfalarca şey yazıyorum ama hepsini bir araya getirmeye erindiğim için taslaklarda çürüyor. Allah'tan Aamir Khan aşkım depreşti de oturup 3 Aptal'ı tekrar izledim, bu sefer kesin yazmaya karar verdim kesinlikle bloğumda olması gereken bir filmdir kendileri;) Bu arada Aamir Khan'ın Yerdeki Yıldızlar isimli bir başka filmini daha blogda paylaşmıştım onuda izleyin canlar. Hint filmleri serüveni bu gidişle uzun süre devam edicek gibi görünüyor;)

Öncelikle bu güzelim filmden haberdar olmayanlar yada henüz izlememiş olanlar için konusu kısaca: Hindistanın en iyi mühendislik okuluna kapak atan üç kafadarın başından geçek olayları espirili bir şekilde anlatılmakta. Aslında bizim ülkemizde de benzer sorunları olan eğitim sistemini ve bu sistemle yetiştirilen geleceğin gençlerini (yarış atları mı demeliydik!) bir güzel irdelemektedir. Film 2009 yapımı, 160 dakikalık, romantik-komedi-dram gibi bir çok türü içinde barındıran bir Hint filmidir. 

 Ben bu filmi çok sevdim be öyle böyle değil. Bu üç kafadar anlatmak istediklerini sözleriyle, haraketleriyle öyle iyi anlatıyorlar ki üstünden ne kadar zaman geçerse geçsin filmdeki sahneleri ilk günkü gibi hatırlıyorsunuz. Her çıkmaza girdiklerinde Ranço'nun tekrardan bir kapı açması, Fahran'ın herşeye gülen yüzü, Raju'nun her kötü birşey olacakmış gibi tedirgin durması... Hepsini sevdim yahu!


Ranço (Aamir Khan)

''Ben size mühendisliği öğretmiyorum, 
nasıl öğretileceğini öğretiyorum!''

''Sonuçlar böyle ifşa edilmemeli bence.
Neden birinin başarısızlığı herkese ilan ediliyor ki? Eğer demir eksikliğiniz varsa, doktor size bunun için ilaç mı yazar, yoksa bunu televizyona mı verir?''


 Farhan (R. Madhavan)

''...Ve kaderim belli olmuştu,
ne olmak istediğimi kimse sormadı''

''Büyük bir ikilemdeydik; arkadaşımızı mı avutsaydık, annesini mi teselli etseydik?
Salla dedik bizde ve süzme peynire odaklandık''


  
 


  
Raju (Sharman Joshi) 

''Arkadaşınız başarısız oluyor, üzülüyorsunuz.
Arkadaşınız birinci oluyor, daha çok üzülüyorsunuz...'' :)
Karakterleri tek tek tanıtmak anlamsız olur zira onlar anlatılmaz izlenir cinsten varlıklar. O yüzden sevdiğim bir iki sözlerini ekledim. Filmin genelinde daha bunlara benzer bir çok konuşma geçiyor hani deriz ya ''taşı gediğine koyma'' bunların ki aynen o hesap. Çoğu replik birbirinden anlamlı ve dantel gibi işlenmiş güzel sözlerdi.

Hint filmleriyle özelliklede bu filmle ilgili aklıma gelen bir iki noktaya değinmek istiyorum. 3 Aptal, Bollywood dünyasına karşı olan bir çok önyargıyı yıkan bir yapım oldu bence. Neler mi onlar ilk aklıma gelenleri sayayım hemen:
*En başta yaklaşık üç saatlik bir filmin sıkıcı olacağına dair olan klişeleri. Bir saatlik filmde dahi uyuklamaya başlayan arkadaşlarım bile ayıla bayıla izlediler filmi ve üç saatin nasıl bu kadar çabuk geçtiğini kimse anlamadı.
 *Hint filmlerini yarısınına yakınını biliyorsunuz ki şarkılar ve danslar kaplar. Bazı filmlerde de cidden çekilmez oluyorlar ama en azından Aamir Khan filmlerinin hiç birinde şarkılar yada danslar göze batmadı. Hatta melodilerle, şarkı sözleriyle filmin tamamlayıcısı oldular. Sevdik... (Not: Adamın kendine zaten hayranımda sesinede ayrı bi bitiyorum be:))
*Sonracıma özellikle de bu filmde konu çok iyi seçilmişti. Bir çok şey hayatın içindendi okul yönetimi, öğrenciler, espiriler, para sevdası, kariyer derdi, geçim sıkıntısı...
*Başka bir klişe ''hintliler pek bi kara kura, hiç çekici değiller ne bileyim izliyesim gelmiyor'' huuu hanım hanım sen ne diyon yahu! Aamir'cikim filmde 20 yaşındaki bir delikanlıyı canlandırıyor o yıldaki gerçek yaşını söylesem dudağın uçuklar be. Hele Ghajini deki kas yumağı halinden hiç bahsetmiyom bile:)
*''Bollywood mu ıyyy'' böyle diyenlerin çoğu hint filmi sevdalısı olup çıkıyor,o yüzden susuyorum.

Son olarakta filmdeki birbirinden güzel şarkıları mutlaka dinleyin canlar ben şimdilik filmin açılış şarkısını ekliyorum. 

 
...Düşe kalka aldırmasızca yürüdü durdu.
Biz düşünürken yarını, o bugününe baktı...

Birbirinden güzel ve eğlenceli şarkılar var ama eklemicem. Film hakkında bu kadar açık verdiğim yeter gari. Aslında taslakta daha uzun bir yazı vardı ama hala izlemediyseniz burda zaman kaybeymeye hiç gerek yok, direk filmi açıp izleyin... Özgür ruhlu Ranço'yu ve iki aptal arkadaşının komik dünyasını hala izlemediyseniz büyük hemde çok büyük kaybınız var demektir!  İzleyin izlettirin canlar;)  Ben deniz sağ elimi kalbimin üzerine koyup ''Ol iz velll'' nidalarıyla ufaktan kaçar, hepinize iyi günler;)

20 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş benden büyük olduğunu biliyorum unni desem daha iyi olur sanırım :))
    Gerçekten çok güzel bi filmdi daha önce arkadaşlık hakkında hiç bu kadar güzel bir film izlememişitim ve benim ilk hint filmimdi :))) Ol iz vel !:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canımcım, istediğin gibi hitap edebilirsin;) Ohoo ilk hint filminde direk en iyiden başlamışsın artık diğerleri seni kesmez heralde:) Ama cidden dört dörtlük bir filmi.

      Sil
  2. filmi izleyeli kaç zaman oldu her kelimene katılıyorum ve o adam amır kahn sen nasıl bir şeysin ya . ben kendisini fanaa da keşfettim ve takipçisiyim. bu filmdeki diğer şarkıyıda çok sevdim bloguma koydum sözlerini give me another chance ı wanna grown up again :) 3 idiots süper bir film :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ahh sorma çingu adama bildiğin aşık oldum hemde kara sevda benimkisi:) Bende ilk Fana da izlemiştim ama orda çok gözüm tutmamıştı, tabi bunda filmi tamamlayamam da etken olabilir. Bu filmindeki bütün şarkıları güzeldi, şimdi baktım yazına cidden sen deyince hatırladım o şarkıyıda ahh be güzeldi işte bu filmin herşeyi güzeldi:))

      Sil
  3. Ben de çok seviyorum bu filmi!!Çok uzun çok uzun diye nerdeyse bir yıl beklettim bilgisayarımda ama nasip ancak izlediğim güneymiş işte :D hatta o günde yorgun muydum ne.Olmadı yarıda bırakır yatarım diyordum ama film bittiğinde gecenin bi yarısı olmuş umurumda değil :D :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu filmi arkadaşlarıma izlettirmeye kalktığımda onlarda demişti uykumuz gelirse yarıda bırakırız diye ama filmin sonunda hepsinin gözleri fal taşı gibi açıktı:) İşte böyle etki yaratan bir filmdi:)

      Sil
  4. Daha bir kaç gün önce izledim. Özellikle hala öğrenci olan veya hayatta ne yapmak istediğine bir türlü karar veremeyen benim gibiler için ilham verici bir filmdi. Şarkılar ve danslar birbirinden tatlı olsa da, ben en çok Raju'nun Jaane nahin şarkısını beğendim. Çok etkileyici bir sahne, cuk oturan sözler, sabahın bir köründe zırıl zırıl doyasıya ağladım, rahatladım valla.

    imdb'de aldığı puanı sonuna kadar hak ediyor bence, öyle oyunculuğuyla, senaryosuyla falan başyapıt olmasa da, şimdiye kadar izlediğim en etkileyici filmlerden biriydi. Umut ve neşe veriyor bir kere izleyicisine, bir insan daha başka ne isteyebilir ki ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani ben:) Gerçi an itibariyle mezun olmuş sayılırım ama yinede ne yapmak istediğime tam karar verememiş biri olaraktan cidden gaza getirici bir filmdi. Ahh evet Raju'nun hastanedeyken arka fonda çalınan şarkıdan bahsediyosun dimi evet yaa etkileyici bir tonlamayla söylenmiş bir şarkıydı. Aamir'ın ses tonu farkı işte ama bir numara!

      Sil
  5. Bu filmi ben arkadaşlarımla birlikte izlemiştim. 5 kişi okulumuzun sinema salonunu kapattık oturduk gece gece film seyrediyoruz. 3 saat olduğunu duyunca benim de aklıma sıkılırız diye gelmişti ama 3 saatin sonunda film bittiğinde keşke devam etse daha çok az izledik dedik hepimiz. Klip kısımları boyunca kahkaha attık. Hayatımda izlediğim en en en güzel filmlerin başında gelir. Ve konusu çok etkileyiciydi. Tam biz öğrencilerin sorunlarına eğilmiş senaristleri. Ve müziklerine zaten ayrı bitiyorum. Ben normalde film müziğidir dizi müziğidir hiç kale almazdım. Ama bu filmi izledikten sonra hemen müziklerini bilgisayarıma indirdim arada açıp dinliyorum.Aamir Khan'a gelince oyunculuğuna hastayım. Ve en çok garipsediğim tarafı da nasıl bu kadar genç görünebildiğiydi. Gerçek yaşını duyunca ağzım bir karış açık kalmıştı, inanmamıştım. Bence bu filmi herkes izlemeli. Mükemmel bir film. Hiç bitmesin istiyorsunuz. Aradaki klip tarzı şeyleri çok sevmiştim ben. Teşekkürler Kore Delisi Abla! Böyle bir konu hakkında yazdığın için! :)

    Minoz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minozzzzzzzz:)
      Uzun zamandır yoktun ortalıkta adını okuyunca pek bi sevindim Minozcum:) Vay sinemada izlermiş gibi sizinkide iyiymiş, keşke benimde Aamir'cikimin filmlerini şöyle kocaman bir ekranda izlemek gibi bir şansım olsaydı güzel olurdu.
      Ahh bu adamın şarkıları cidden güzel, zati sözleriyle sahneye öyle güzel uyum sağlıyor ki çok başarılılar. Adam yaş ilerledikçe gençleşiyor valla inşallah bunu kullanıp daha fazla film çekerde bizi bir kez daha kendine hayran bırakır.
      Bende yorumun için teşekkür ederim Minozcum^^

      Sil
  6. Kaç dizi/film birikti ve ben kaçını izleyebilicem? Gerçi heveste kalmadı lysden:D Vicdan azabı duyuyordum ama şimdi duymuyorum seneye bıraktım:D
    Hintlilerde beni çeken birşey var ama hadi bakalım:P
    Güney korelilere düşkün olduğum kadar degil ama izlediğim her hintli film eglenceliydi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende de durum farklı değil aslında, çok fazla izlenecek şey var ama sınav yüzünden izleyemiyorum. Seneye bıraktım artık:)
      Bütün hint filmleri güzel değil ama içlerinde çok orjinal olanları var misal 3 Aptal, çok güzel bir film insanın sevmemesi imkansız;)

      Sil
  7. film gerçekten çok güzel. 3 kere izledim şimdiye kadar ve her defasında da aynı zevki aldım. hayatımda izlediğim en güzel filmlerden 2.si. ve gerçekten Aamir Khan nasıl bu kadar genç görünebilir? kuzenimle izlediğimizde ikimizde aşık olmuştuk ona ama yaşına baktığımızda dayımla(filmi izlediğimiz kuzenimin babasıyla) aynı yaşta olduğunu gördük ve çok amaçok şaşırdık:):):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzel dediğin birinci filmi merak ettim şimdi, adı ne? Ahh Aamir konusuna hiç girmiyorum, resmen adama aşık oldum yahu ^^

      Sil
    2. 1.si forrest gump ama bundan daha önce izlemiştim.ilk göz ağrısı yani.o yüzden 1. sırada ;) tavsiye ederim o da çok güzeldi.

      Sil
    3. Hımm o zaman forrest gump da izlemek farz oldu;)

      Sil
  8. merhaba,

    3 Idiot da tıpkı Taare Zameen Par [Yerdeki Yıldızlar] gibi severek izlediğim hint filmlerindendir. Ama ben size bu filmleri izlememe neden olan başka bir filmden bahsedeceğim. Eğer izlemediyseniz mutlaka bakın derim:

    Black (2005)

    http://www.imdb.com/title/tt0375611/

    imdb notunun çok daha fazlasını hakediyor kanaatimce..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... Evet Siyah filminide izledim ve dediğin gibi şöhretini fazlasıyla hak eden bir yapımdı. Filmin konusu, oyuncuların yaşıyormuşcasına rol yapmaları hepsi harikaydı. Hatırlattığın için teşekkür ederim, umarım ilerleyen günlerde o filmide blokta yazarım;)

      Sil
  9. izlemiş olmanız güzel:)
    tanıtılmayı çokça hakediyor
    bekleriz tanıtım yazınızı

    YanıtlaSil
  10. Benim de favori filmim.. izlerken o koskocaman üç saat nasıl geçti anlamamıştım.. Oyunculuk, senaryo her şey mükemmeldi.. Finali tahmin bile edemediğim şekilde bitmişti.. O gün bugündür sıkıntılı bir durumda elimi kalbime koyup All iz well!! diyorum :) Sen de çok güzel anlatmışsın ellerine sağlık..

    YanıtlaSil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...