10.09.2012

My Name Is Khan - Benim Adım Khan ve Ben Terörist Değilim

''Benim adım Khan ve ben terörist değilim''


Uzun zamandır ismini duyduğum ama bir türlü izleyemedim film My Name Is Khan... Evet yine ben ve hakkında çok konuşulan filmleri izleyememe sendromum. Neyse sonunda bende izleme şerefine nail oldum. Anlatılanlar kadar çok etkilenmedim filmden ama hafife alınmayacak kadar da yavan olmadığını söylemeliyim. En başta konusu itibariyle çok ilgi çekici ve başrol oyuncusunun otistik bir adamı canlandırması çok başarılıydı.

Filmin konusunu kısaca anlatıp yorumlara geçeyim:  Rizvan Khan annesinin çabalarıyla büyütülmüş bir otizm hastasıdır. Annesi ölünce Amerika'daki kardeşinin yanına gider. Kardeşi sayesinde kozmetik ürünleri satmaya başlayan Khan, Mandira'yla tanışır ve aşık olur. Hindu olan Mandira aynı zamanda dul ve bir çocuk sahibidir ama herşeye rağmen bu iki çift evlenirler. Ülkede 11 Eylül saldırılarından sonra müslümanlara karşı olumsuz bir tavır takınılır. Mandira'nın oğluda aynı nedenden dolayı öldürülür. Bu olaylan sonra ikilinin hayatı kabusa döner Mandira Rizvan'ı terkeder. Rizvan'ın eve tekrar dönebilmesinin tek şartı ise ABD başkanına gidip kendisinin terörist olmadığını söylemesidir...

Karışıkmı anlattım bilmiyorum ama olabildiğince kısa kesmeye çalıştım. Asında bakarsanız filme başlamadan önce konusunu falan hiç okumadım. Bu filmi izlememin iki nedeni var birincisi ''Benim adım Khan ve ben terörist değilim'' sözü oldu. Öncelikle bilmeniz gereken Khan soyadının Hindistan da sadece müslümanlara verildiği. Yani ''Ben müslümanım ama terörist değilim'' demek istiyor ve bu ifade özelliklede o dönem için çok dikkat çekici. Diğer bir neden ise filmin iki yapımcısından biri olan Shahrukh Khan 'ın şu ifadesidir "Film, kabiliyetsiz(hasta) bir adamın sakatlığa, güçsüzlüğe karşı yaptığı savaşını anlatmıyor. Hasta adamın, tüm dünyada olan terör, savaş, nefref ve düşmanlığa karşı yaptığı savaşı anlatıyor. My Name is Khan filmi aynı zamanda Islam'ı da ele alıyor. Islam'ı ve dünyanın Islam'a bakış açısını ele alıyor. Fakat taraf tutmadık. Biz sadece iyi insanların ve kötü insanların var olduğunu söylemeye çalışıyoruz. Kötü Hindular, iyi Hindular, kötü Hristiyanlar, iyi Hristiyanlar olmaz. Ya iyi bir insanızdır, ya da kötü bir insanızdır. Din kriter değildir, insanlık kriterdir.'' bu söz üstüne daha ne denebilir ki!


Film 11 Eylül saldırısından sonra yaşananları otistik bir adamın gözleriyle anlatmış, sırf bunun için bile izlenir. Düşünsenize annesi ona yıllardır "Dünyada sadece iki tür insan vardır. İyi insanlar ve kötü insanlar. İnsanlar arasında ki tek fark budur." diyor ama rizvan kendini insanları dinlerine göre ayıran bir dünyada buluyor. Hastalığından (!) dolayı bu ayrıma bir anlam veremediği için bütün zorluklara rağmen kendi bildiğini yapıyor. Kısaca batının İslam'a karşı olan önyargılarını sorgulayan izlenesi bir film.

Bu arada filmdeki en sevdiğim şarkıyıda hemen paylaşayım. Rizvan'ın kızı ilk gördüğünde çalan şarkıydı aylardır dinliyorum hala bıkmadım pek bi sevdim be. Tere Naina...


Kaliteli ve güzel bir yapım izlemek istiyorsanız kaçırmayın derim;)
Sağlıcakla kalın...

18 yorum:

  1. çoookkkk güzel bir film bu yaa.. bende ilk izlediğimde çok etkilenmiştim... adamın oyunculuğu gerçekten çok güzel.. yani bir oyuncunun oynayabileceği en ilginç karakterin bile üstesinden gelmeyi başaran biri... yazı için teşekkür beybi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında oyuncunun hası böyle karakterlerde belli oluyor, adamı tanımasam cidden otistik derdim. Helal olsun ne diyelim. Bende yorum için teşekkür ettim deli kızım;)

      Sil
  2. Bende bu filmi çok beğenmiştim. Adam halleriyle kendini çok sevdiriyor. Güzel bir yapım. Yazı için ellerine sağlık. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın oyunculuğunu çok sevdim, umarı diğer filmlerinde de bu kadar iyidir. yorum için sağol sulli;)

      Sil
  3. Bende cok etkilenmiştim bu filmden kesinlikle izleme listesinde olması gereken filmlerden....

    YanıtlaSil
  4. Bloguma beklerim....http://anesjoong-kim.blogspot.com/2012/09/i-wish.html#!/2012/09/i-wish.html

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten muhteşem bir filmdi. Defalarca izledim ve defalarca daha izlerim. İzlemekten bıkmayacağım bir film :)

    YanıtlaSil
  6. Bende çok istiyorum bu filmi izlemeyi hatta yazından sonra daha da bi meraklandım. Bu akşam hemen indirip izleyebilirim bile. :) Yapımcının sözleri çok etkiledi beni.
    Ellerine sağlık Kore Delisi. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benide kafalayan yapımcının sözleri oldu zati canımcım izle pişman olmazsın;)

      Sil
  7. 3 günde 6 kere izledim çok seviyorum yarın yine izleyeceğim :) 'My Name Is KHAN' <3

    YanıtlaSil
  8. Filmin sadece iki karesinde biraz terbiyesizlik var gerisinde ise filmin süperrrr denecek kadar bence güzel olmuş ilk başlarda biraz her filimde olduğu gibi sıkıcı ama filmi izledikçe filmin ne kadar güzel olduğunu anlayacaksınız ( bence izleyin güzel bir filim herkeze öneriyorum ama dediğim gibi iki tane sahnede terbiyesiz bir sahne dedim ama sadece görsel bir şey yok sadece khan(baş rol oyuncusu) bir şey söylüyor o yani görsel bir terbiyesizlik yok ailecek izlenecek bir film o iki karede çocuğunuzun kulaklarını kapatın zaten görsel bir kötü kare yok İYİ SEYİRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer filmlere nazaran beni rahatsız edecek bir terbiyesizlik yoktu ama dediğin gibi bir kızımdaki konuşulanlardan rahatsız olmuş olabilirsin, bilemedim şimdi. Yinede ailecek izlenebilecek güzel bir filmdi, yorumun için sağol...

      Sil
  9. kore delisi çok güzel bir film tanıtımı yapmışsın :) bence insanlık üzerine ve dünya daki islam'a karşı olanlar için yapılmış çok güzel, ince düşünülmüş bir yapım. ShahRukh khan ve Kajol Devgan iki harika oyuncu bir arada. paylaştığın şarkı tera naina ve artı sajda şarkısını çok begeniyorum :) böyle güzel yapımları televizyon ekranlarında hatta sinema perdelerinde de görmek çok isteriz. sana ulaşmak için bir mail adresi bulamadım bu yüzden burada paylaşabiliyorum. Ben ve arkadaşım bir etkinlik başlattık "Tv'de Hint Filmi İstiyoruz" https://www.facebook.com/events/382484098516882/ adı altında toplandık. şu an 1600 kişi geçmiş bulunmaktayız. bu sadece görünen kısmı. biliyoruz ki daha fazlayız. Bize bu konu da destek olabilir misin? şimdiden mesajımı okudugunu için çok teşekkür ederim. Cevap bekleyeceğim :) Hep güzel yapımlarla karşılaşmak dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki destek vermek isterim ama hint filmlerinin TV de yayınlanmasını pek istemem açıkcası. Şöyle ki bazı ülke insanların hal ve hareketleri bizimkinden çok faklı bu yüzden dublaj filmin bütün güzelliğini bozuyor. Ha altyazılı versinler dersen de o da hint filmlerinin 3 saat olduğunu düşünürsek biraz zor gibi. Yinede kampanyanıza elbette ki destek veririm, umarım amacınıza ulaşırsınız;)

      Sil
  10. harika bir film izlenmesi gerekn bir film izlenelisi bir film değil. dün vardı ve gözlerim doldu ağladım rızvan o güzelim sözleri söylerken resmen tüylerim diken diken oldu. fırsatım olsa ailece izlettirmek istiyorum ama trt çok geç oyuyor o yüzden herkes uyumaya gidiyor bu 3. kez izleyişim bir an olsun başından ayrılmadım .ama yzı için elerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malum hint filmleri baya uzun oluyor o yüzden aile fertleriyle izlemek zor oluyor. Yinede dediğin gibi izlenmesi gereken filmlerden biri o yüzden geçen zamanı farketmiyor bile insan ;)

      Sil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...