23.03.2013

Emek Hızsızlığı!

Selam canlar uzunn bir aradan sonra yine klavye başındayım.
Ama bu sefer gelişim pek hayırlı değil...


Uzun zaman önce aldığım karar neticesinde bir seneliğine internetten uzak kalmaya karar verdim, zaten benim internetle bağım son yıllara sadece blog oldu. Her ne kadar bilgisayardan internete giremesemde telefondan çinguların yeni yazılarını takip etmeye çalışıyordum. Dün yeni gelen postları karıştırırken Miss Nefertiti'nin şurdaki yazısıyla şok oldum. Kendini çok zeki zanneden insancığın birisi Winpohu ve benim yazılarımı araklayıp kendine bir blog açmış. Ama beni şok eden kısım bu değil. Çünkü daha öncede buna benzer çok olayla karşılaştım, damarıma basanlar hariç hiçbirini bloğa yada başka bir yere yazmadım kendim hallettim. Dediğim gibi beni şok eden ne yazılarımın çalınması ne de çalanın pişkinliği asıl mevzu bizim kızların tek güç olup saldırıya geçmesi! Abicim Nefertiti'nin yazısını okuyunca gülsem mi ağlasam mı bilemedim. Gerçek blog yazarları birleşip söke söke haklarını almışlar, kıza özür diletene kadar resmen saldırmışlar:) Kız hem izinsiz aldığı yazıları silmiş hemde özür dilemiş (tabi bizim kızlar sayesinde), Miss Nefertiti de sağolsun bazı ekran görüntülerini almış. Onları okurken çok mutlu oldum yahu ne bilem bir anda herkesin bir araya gelip elbirliği ile işi hallettiğini görmek çok güzel. Özelliklede ben buralarda olmadığım için benim hakkımı da savunup, benim adıma kızdan özür istemelerinide ayrıca sevindim. Hepinize tek tek teşekür ederim. Bitenesiniz canlar... Ben telefondan Miss Nefertiti'nin ekran görüntülerinden bir kaçını indirmiştim, buraya eklemek isterdim ama yazılar çok okunaksız olduğu için direk resimlerin orjinalinden okuyun görün blog yazarların gücünü(tık tık)


Şimdi gelelim bu kopyalama olaylarına. Bir çok blog arkadaşımız bu hırsızlık illetinden bıktığı yada korktuğu için sağ tuşu kapatıyor. Takip ettiğim bloglarda sağ tuşun kapalı olmasına bazen çok uyuz oluyorum. Çünkü alıntı yapmayı seven bir insanım, sevdiğim bir cümle olduğunda hemen onu bir dosyaya kaydetmeliyim. Ama herşeyin bir adabı vardır canlar, bloğa başka birinin yazısını yada resmini ekliyorsam olması gerektiği gibi kaynağınıda eklerim. Kaldı ki sadece bloğa eklerken değil word doyasına kaydederken bile yazıyı kimin yazdığını ve bloğun adresini özellikle kaydederim. Yada alıntı yapmak şurda dursun eğer bir bloğun herhangi bir özelliğinden esinlendiysem onu bile belirtirim.(bknz: Kırıntılar) Zira isteyerek yada istemeyerek başkasının yazıyısı paylaştığımda yazının asıl sahibi gelipte ''Ne hakla benden izinsiz yazılarımı paylaşırsın!'' dediğinde utanırım. Utancımdam kıpkırmızı olurum, burası sanal alem bile olsa. Ama utanmak şurda dursun zeytin yağı gibi üste çıkanlar var! İnanıyorum ki bunlar ya cahil (çünkü ne suç işlediğinin farkında değil), ya yaşı çok küçük, yada cümle kurmaktan aciz... Ama emek hırsızlığı yapmak için hiçbiri mazeret olamaz. Hayır anlamadığım nokta bu insancıklar birden çok bloğun yazılarını(düşüncelerini) toplayıp birde pişkin pişkin ''Yazılarımı beğendiniz mi, nasıl olmuş?'' gibi yorumlar yazmıyolar mı! İşte benim şarteller orda kopuyor... Allah'dan son yıllarda bu sanal alem hızsızlığına karşı yasal ve teknolojik anlamda bir çok önlem alındı. Bunların yeterli gelmediği zamanlarda da yukarıda gördüğünüz gibi doğal misil güçler kuruldu:) Bu gibi hırsızlık yaparların %90'ı ''Koskoca sanal alem nasılsa yakalanmam'' düşüncesiyle hareket ediyor ama işte Allah'ın sopası yok!

Bu olaylar çok başıma geldiği için aktif olduğum zamanlarda nerdeyse hergün tarama yapıyordum çalıntı falan var mı diye. Son aylarda pek ilgilenemedim blogla ama bu değilki hiç kontrol etmiyorum! Sağ tuşu kapama olayından nefret ettiğimi söylemiştim ama bu gibi bir olayla daha karşılaşırsam istemeyerek de olsa bende kapatmak zorunda kalıcam... Canlar kimsenin kalbini kırmak istemiyorum o yüzden lütfen biraz saygılı olun, yazılar için izin istedinizde vermedik mi? Yada izin istemenize bile gerek yok sadece link verin (kaynak gösterin) yeterli. Bu blog benim için çok önemli,  son yıllarda severek yaptığım tek şey. O yüzden kimsenin emeğini, duygu ve düşüncelerini göz göre göre çiğnemenize izin veremem!

Bu bloğu takip edenlerden ricam, benim bloğumda okuduğunuz yazıları başka başlık altında başka sitelerde görürseniz lütfen gelip uyarın beni. Sadece benim yazılarım değil şu solda gördüğünüz Çingular bölümdeki blog arkadaşlarımın yazıları yada resimleri de olabilir, kendisine haber veremezseniz bile gelip beni uyarın lütfen... Geri kalanını biz hallederiz;))

Umarım bu konuda ve tarzda yazdığım son yazı olur!
Daha güzel konularda görüşmek umuduyla şimdilik sağlıcakla kalın.
Umarım en kısa zamanda tekrar gelirim;)

Not 1: Bloğu, sizi, yazı yazmayı çok özlemişim be...
Not 2: Misaki 'ye blog resmi için çokkkk teşekkür ederim. Canımcım her zamanki gibi çok güzel olmuş;)

9 yorum:

  1. Valla dürüst olmak gerekirse tüm bu olay sona erdiğinde sanki milli maçı kazanmışız gibi hissettim kendimi :D Birlik olmak, organize olmak, birşeyleri tek elle halletmek inanılmaz bir tatmin duygusu sağladı bana :) Mutlu etti beni. Tabii mutlu eden kısım sadece bu konuda bir arada olmanın gücü :)

    Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bende zorunlu olarak mouse işareleme kilidi ve sağ tuş engel kodu eklemek zorunda kaldım bloguma. Açıkçası hoş bir durum değil senin de dediğin gibi ama bu gibi durumlarla karşılaşmamak için mecburuz.

    Teknoloji geliştikçe sanal alem ne kadar sınırsız olursa olsun bir karıncayı evinde çay içerken bile yakalayabilirsiniz :) Google bu yüzden var dimi :D

    Bu arada koyduğun resmin net ve büyük hali için işte sana link. Göğsünü gere gere yayınla canım ;)

    http://imageshack.us/a/img825/9899/ozur1.jpg

    Dilerim bu başımıza gelen son olay olur diyeceğim ama kore dizisi izleyen her genç kendini blogger zannedip sağdan soldan okuduklarını çalarak bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bazen internette kötü adamlar olur duyarız hep başına binbir bela açar. Ben bu yüzden hep şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Güzel rabbim hep iyi insanlarla karşılaştırdı bizi ve dilerim hep karşılaştırır. Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar olayı sonradan öğrensemde aynı duyguları bende yaşadım inan. Sizin yaptıklarınızı okudukça pek bi duygulandım utanmasam ağlıcaktım o derece yani:)
      Son bir buçuk senedir kopyalanma olayları bende çok oluyordu ama seninde dediğin gibi gözünü sevdiğimin google amcası sayesinde hemencecik enseliyordum yeni yetme hırsızları. Eskiden sorun olmuyordu ama artık çok fazla takip edemiyorum o yüzden bende el mahkum sağ tuşu engelledim.
      Bir kez daha teşekkür ederim canımcım çok mutlu ettiniz beni ayrıca resim içinde;)

      Sil
  2. ne güzel anlatmışsın valla ben akşam yazıları başka yerde görünce sinirden ne yazdım ne yaptım hatırlamıyorum bile . daha önce böyle bir şey başıma gelmemişti geleceğini de tahmin etmezdim o yüzden çok acemi bir şekilde bizim kızlardan yardım istedim sağ olsunlar öyle bir birlik oldular ki kendimi inanılmaz mutlu hissetttim umarım bir daha böyle bir şey olmaz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah canımcım sanada büyük geçmiş olsun senin bloğunada uğradım ama malesef wp'ye yorum bırakamadığım için geri döndüm geldim.
      Bu olaylarda ilk karşılaştığımda bende şok olmuştum, o zamanlar danışabileceğim yada derdimi anlatabileceğim pek kimse yoktu o yüzden çok şanslısın, en iyisini yapmışsın;)Umarım bir daha böyle bir saygısızlık yaşanmaz, hala inat edenler çıkarsada hallederiz üzülme;)

      Sil
  3. süper bir şey değil mi?senden habersiz seni mudafa etti herkes:)
    benim sağ tık engelemem var malesef:(
    çünkü bende resimlerimin çalınması ile baş edemedim:(
    ama not etmek iistediğin bir şey olursa bir gün yorum bırak hemen e mail atarım sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemde nasıl güzel bir duygu anlatamam:) Dediğm gibi canımcım sağ tuş olayından nefret ediyorum ama mecbur kalınca el mahkum herkes ekliyor, artık bende ekledim malesef. Şimdiden sağol emin ol mesaj bırakırım;)

      Sil
  4. Kopya içerikleri google da cezalandırıyo artık.. bir yazı aynen başka yerde varsa sonradan ekleneni mimliyo ve tüm yazılarını daha az görünür yapıyo yani arama yapıldığında blogu çok zor bulabiliyorsun.. Bence gayet yerinde bir ceza..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bunu bilmiyordum, bencede gayet yerinde bir ceza hatta olması gereken bir uygulama. Bilgilendirme için sağol;)

      Sil
  5. Emek hırsızlığına karşı aldığın önlemler çok iyi bencede Kimsenin emeği boşuna gitmesin

    YanıtlaSil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...