19.06.2016

Ramazan Hoşgörü Ayı Demekti?


Dün İstanbul da yaşanan olayı aynen yazıyorum ''İstanbul da  plakçıdakilere alkol yüzünden saldırı düzenlendi. Saldırganlar Koreli Seogu Lee'yi darp etti, içeride olan müşterilerin arasındaki Koreliler'e de saldırdı. Dükkan sahibi Seogu Lee'ye dükkanını terk etmesini istedi.'' 

Şimdi kardeş işin özü burada ne Ramazan ayında ne de Koreli olmasında; işin özü insanlıkta! Gerçek iman eden bilir ki ibadetin makbulü gizli yapılandır. Kula kulluk etmeden sırf Allah rızası için ibadet edilir. Bu mübarek ayda oruç tutanda tutmayan da, sokak ortasında buz gibi suyu herkesin önünde içende, sırf haya ettiği için oruçlu olmadığı halde gün boyu bir şey yemeyen de... Herkesin sınavı kendine!!! Kur'an da bile “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.” (Kâfirûn Suresi 6. Ayet) diye geçer. Sen kimsin de başkasının inancını yargılayabiliryorsun. Batıl ile Hakka sen mi karar veriyorsun, haşa Yaradan mısın?

Eğer konu hoşgörü ise senin yaptığın ne peki? Evet kimse kimseye karışamaz ama herkes herkese saygı göstermek zorunda. Ülkemizde Ramazan ayı diye bir gerçek var, bu kavurucu sıcakta oruç tutan insanların karşısına geçip yeyip içmek insanlık nezdinde yanlıştır. Aynı şekilde sırf oruçlu diye yeme-içme kısıtlamasını karşıdan aynen beklemekte yanlıştır. Zira onun sınavı ona senin sınavın sana.

Bu aciz mahluklardan her yerde var. Nefislerine öyle yenik düşüyorlar ki sağa-sola saldırıyorlar. Bazıları bunu bilinçli yapıyor, sırf insanları galeyana getirmek için ''Din elden gidiyor'' ya da ''Laiklik elden gidiyor'' tarzı söylemleri yalan yanlış her yerde söylüyorlar. Tabi bir de bunlara inanıp  ortalığı yakıp yıkanlar var. Bilmez misiniz ki kul hakkı diye bir şey var. Yaradılış olarak herkes Yaradanın kulu olduğu için, kul hakkı sadece Müslüman olana karşı gözetilmez!

Her sene aynı seviyesiz olaylardan yaşanıyor maalesef. Başörtüsünden rahatsız olduğu için kızın başından başörtüsünü çekip çıkarmaya çalışan, oruç tutmayıp sigara içtiği için yolun ortasında darp edenler, sabah ezanından rahatsız olup yasaklanmasını isteyen, on bir ay her haltı yeyip onun bunun namusuna göz dikip bir ay ibadet edenler... Hepiniz aynı teranesiniz! Nedense sizleri gördüğümde şu söz aklıma geliyor:

 ''İnsanda yok ise 'Edep' neylesin medrese, mektep! Okusa Alim olsa yine merkep, yine merkep..!''

10 yorum:

  1. Cok dogru soylemissin bu insanlari anlamiyorum kendilerinin cok dogru yaptiklarini mi dusunuyolar boyle yaparak sevap mi kazanacaklar mantikli mi bu ki gunah zaten bu sekilde davranmak herkesin ne yaptigi kendine sonucta kisisel bir tercih bu bu sekilde davranilmamaliydi yazdigin son sozu cok begendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her sene aynı saygısız olaylar oluyor ve bu da son olmayacaktır. Tek temennim daha bilinçli insanların çoğalması...Sağoalsın.

      Sil
  2. Olayın lanse edilen gibi olmadığı spekülasyon çıkarmak istendiğine dair yorumlar okudum.
    doğru da olabilir,
    gerçekten ortalığı iyice karıştırmk isteyenlerin oyunu da...
    o yüzden bu durumlarda konuşmak yerine susmayı tercih edenlerdenim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı yayımladıktan sonra bende gördüm o yorumları sonrada farklı haber kaynaklarını taradım hepsinde olay örgüsü aynı. Gerçi daha önce karşılaşmadığımız bir durum değil ortalığı karıştırmak için ortaya atılmış bir yalan da olabilir bilemiyorum. Ama bu konu hakkında yazmak istedim, özellikle facebooktaki gruplar beni çileden çıkarıyor. Bu ülkede bazı şeylere körü körüne bağlı olup akıl süzgecinden geçirmeden karşıya saldıran o kadar çok insan var ki! Bazılarına ne söylersen söyle kendini öyle bir kitlemiş ki aklı bir kenara kaldırmış ama en azından ağına düşürdükleri insanlar belki okur ümidiyle yazıyorum.

      Elbetteki benim düşüncelerimde tamamen doğru olmayabilir en azından bakış açımı olabildiğince genişleterek yazmaya çalışıyorum ve okuyanların da bakış açısını genişletmesini umuyorum. Şimdilik güncel konular hakkında yazmaya devam edicem ve senide çok iyi anlıyorum;)

      Sil
  3. Katıldığım noktalar var. Fakat bir diğer gerçek şu ki ramazan ayında herkes istediği mekanda istediği şeyi yiyebilir, çünkü bu inanmayan veya Müslüman olup da oruç tutmayan insanların rutinidir. Her gün su içtiği yerde su içiyordur. Kimse su içerken "Şuradaki müminleri rahatsız edeyim ehhe." demez. Olur da biri önünde açık bir şekilde kasten, seni rahatsız etmek amacıyla yemek yiyorsa/su içiyorsa bu saygısızlıktır. (Ve hiçbir saygısızlık şiddete bahane olamaz altını çizerim.)

    Eğer ibadetini yaparken "Ben ibadet ederken kimse yemek yemesin su içmesin ibadetim kolaylaşsın!" diyorsan burada bir sıkıntı vardır. Çünkü inanmayan bir insandan (hatta inanan bir insandan bile) bunu bekleyemezsin, baskı yapamazsın. Türkiye'de bu baskının hası vardır evet.

    Ki oruç tutmanın kolay olanı makbul değildir diye biliyorum, bu yüzden gündüz uyumayan insanlar var. ;)

    İyi Ramazanlar dilerim.

    -ateist

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevzu oruç tutup tutmamak yada inanıp inanmamak değil, mevzu saygılı olabilmek. Dikkat ettiysen yazımda bir kesimi tutup diğerini atmadım çünkü bu ibadet eden etmeyen kesim diye sınıflandırılamaz bu tamamen insanın kendi kişiliğiyle ilgili.

      Kendini bilen kişi ''Oruçlu olanın önünde soğuk su içeyim'' yada ''Namaz kılmayan birini zorla camiye götüreyim'' gibi saçma şeylerle zaten uğraşmaz! Bu tarz saygısızlıkları bilerek yapıp ortalığı karıştırmaya çalışan bir kesim var, onların da ibadet etmek yada etmemekle alakası yok zaten amaçları farklı. Benim asıl üzüldüğüm ise bu kesime körü körüne inanan insanların olması; bu insanlar her olaya tek taraflı bakarak diğerini kötülemek derdinde. Yazık...
      Sağolasın sana da iyi Ramazanlar dilerim.

      Sil
  4. Kore Delim mükəmməl yazıdır! Ən sondakı hər birinin gözündə eyni olduğunu yazdığın hissəyə həm qatılıram, həm də yazının ən vurucu yeridir. Çox gözəl yazmısan. :))

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir konuya değinmişsin yazdıklarına aynen katılıyorum. Ayrıca ramazan ayında oruç tutmadı ve ya inanmadığı halde sırf saygısından ve ince düşüncesinden ötürü oruç olanların karşısında yemek yemekten imtina eden (çekinen) insanları canı gönülden tebrik ediyorum.. Ve aynı hassasiyeti inançlı-inançsız tüm insanlığın bir birine göstermesini diliyorum...

    YanıtlaSil

[Bilgilendirme: Saygı sınırlarının çiğnenmemesi adına gönderilen yorumlar yönetici onayından sonra yayınlanmaktadır.]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...